Garanterat testade favoritrecept, ett och annat pyssel och en hel del trädgårdsfunderingar.
måndag 29 juni 2009
Nytt sovrum på gång
Fynd x3
torsdag 25 juni 2009
Knutte har blivit en riktig smalis

När jag var i Egypten i februari norpade jag med mig några kvistar basilika. Från början planterades 4 sticklingar. En överlevde och fick på grund av sin knubbighet namnet Knutte. Fast Knutte är inte så knubbig längre, snarare gänglig. Just nu pryder han bordet i växthuset men snart är han stor nog att bidra med smak i min mat.
onsdag 24 juni 2009
Allt på en gång
Mörk jordgubbsmarmelad med lakrits
2 l jordgubbar
0,6 l syltsocker
4 dl mörkt muscovadoråsocker
1 st vaniljstång
3 st lagerblad
2 msk vatten
1 msk lakritsgranulat, (eller 6 mortlade turkisk peppar)
Gör så här
Snoppa och rensa jordgubbarna, dela dem på mitten och de större i tre eller fyra bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på syltsocker och muscovadosocker.Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i frön och vaniljstång i kastrullen. Tillsätt lagerblad och vatten, rör om och låt allt koka upp och sedan sjuda ca 10 minuter.Tillsätt därefter lakritsgranulat eller turkisk peppar och sjud ytterligare 4-5 minuter. Skumma eventuellt av, ta bort lagerblad och vaniljstång och häll sedan marmeladen i burkar.
Min notering: Marmeladen blir ofta lite väl rinnig så jag har senaste gångerna valt att använda vanligt strösocker och röd Melatin, ca 2 tsk. Jag konserverar även marmeladen med Atamon.
måndag 22 juni 2009
Underbara lavendelskorpor
Varje år, strax innan lavendeln slagit ut, plockar jag blommorna och bakar härligt knapriga lavendelskorpor. De är perfekta till en kopp kaffe eller ett glas saft på stranden och har lång hållbarhet. OBS! Lyxa inte till det med smör istället för margarin. De blir inte alls bra då.
Lavendelskorpor
100g sötmandel
100g margarin
1,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ägg
3 msk hackade lavendelblommor (plockas strax innan de slår ut)
Värm ugnen till 180 grader. Rensa lavendelblomknopparna från stjälkarna. Hacka lavendelblommor fint med stavmixer. Häll i mandel och hacka den grovt. Rör socker och margarin poröst. Blanda övriga torra ingredienser med lavendel och mandel. Arbeta ihop med sockerblandningen och tillsätt ägget. Dela degen i 6 delar. Rulla till längder motsv. en bakplåtskortsida, 3-4 längder per plåt. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och platta till längderna lite. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Låt svalna i 10 min. Skär skorpor. Grädda ytterligare 12-15 min, mitt i ugnen.
Lavendelskorpor
100g sötmandel
100g margarin
1,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 ägg
3 msk hackade lavendelblommor (plockas strax innan de slår ut)
Värm ugnen till 180 grader. Rensa lavendelblomknopparna från stjälkarna. Hacka lavendelblommor fint med stavmixer. Häll i mandel och hacka den grovt. Rör socker och margarin poröst. Blanda övriga torra ingredienser med lavendel och mandel. Arbeta ihop med sockerblandningen och tillsätt ägget. Dela degen i 6 delar. Rulla till längder motsv. en bakplåtskortsida, 3-4 längder per plåt. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och platta till längderna lite. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Låt svalna i 10 min. Skär skorpor. Grädda ytterligare 12-15 min, mitt i ugnen.
lördag 20 juni 2009
Så här blev bordet
Äntligen flädersaft!

Idag har jag kokat flädersaft. Plockade först 40 stora klasar fläder på busken som ser ut som ett träd längst ner i trädgården. Skivade sedan 2 citroner och la i en stor bunke tillsammans med flädern. Kokade 1,5 l vatten och 1,2 kg socker och hällde i 50 g citronsyra. Sockerlagen hällde jag sedan över fläder och citron. Nu ska det stå i kylskåpet i 5 dygn innan jag silar av, tillsätter Atamon och häller på flaskor.
Jag har sparat små drickyoghurtflaskor (Willys egen drickyoghurt, ca 2,5 dl) ett tag. Blir alldeles lagom eftersom jag inte dricker så mycket flädersaft utan använder den mest som smaksättare. Kommer ihåg att jag gjorde en fläderpannacotta som blev fantastiskt god för några år sedan. Den toppades med ett flarn av mörk choklad. Perfekt kombination!
onsdag 3 juni 2009
Rödbets- och getostsallad
Man kan inte leva på kidneybön- och broccolisallad enbart. Så jag skapade en ny matig sommarsallad. Riktigt bra blev den.
Karolinas rödbets- och getostsallad (4-6 port.)
5 rödbetor
1 påse/fp machésallad
150 g smulig getost
1 burk kikärtor
1 dl valnötter
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt
flytande honung
Koka rödbetorna "al dente". Dela i centimeterstora tärningar. Skölj kikärtorna och machésalladen. Krossa valnötterna lätt. Blanda rödbetor, kikärtor, machésallad och valnötter olivolja, balsamvinäger och salt. Smula getosten över blandningen, ringla flytande honung på toppen. Servera.



