Härom kvällen red Ebba ut en tur på Hampus och jag gick med. En mysig sväng. Solen värmde. Vi plockade hallon och åt alla tre. Speciellt Hampus, som är en ponny, tyckte det var fantastiskt gott och ville helst ha alla hallonen själv. Trots solen, värmen och de söta hallonen i den lugna kvällen kände jag sorg i hjärtat. För det doftade höst. Dagen efter såg jag att Solbruden slagit ut sina första blommor och igår och idag har det mulna och kyliga vädret formligen skrikit ut det. Sommaren börjar bli krumryggad och svag. Och jag som inte ens märkte att den var här i full kraft. Nästa år ska jag ha lång semester och lapa sommar i fulla drag.
Garanterat testade favoritrecept, ett och annat pyssel och en hel del trädgårdsfunderingar.
måndag 25 juli 2011
Hösten smyger sig på
Härom kvällen red Ebba ut en tur på Hampus och jag gick med. En mysig sväng. Solen värmde. Vi plockade hallon och åt alla tre. Speciellt Hampus, som är en ponny, tyckte det var fantastiskt gott och ville helst ha alla hallonen själv. Trots solen, värmen och de söta hallonen i den lugna kvällen kände jag sorg i hjärtat. För det doftade höst. Dagen efter såg jag att Solbruden slagit ut sina första blommor och igår och idag har det mulna och kyliga vädret formligen skrikit ut det. Sommaren börjar bli krumryggad och svag. Och jag som inte ens märkte att den var här i full kraft. Nästa år ska jag ha lång semester och lapa sommar i fulla drag.
söndag 17 juli 2011
Cheesecake från förr
Jordgubbs(Bär)cheesecake
15 digestivekex
125 g smör
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
400 g philadelphiaost
ca 0,5-1 l bär
Smula digestivekexen, smält smöret och blanda till en deg i en matberedare. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, i 8-10 minuter. Vispa ägg och socker pösigt. Rör philadelphiaosten mjuk. Tillsätt philadelphiaosten och vaniljsockret till äggblandningen. Vispa till en jämn smet. Häll på den förgräddade botten och grädda ytterligare ca 15 minuter. Det ska börja stelna i kanterna men fortfarande vara dallrigt när man tar ut kakan ur ugnen. Låt svalna, garnera med bär och servera.
fredag 8 juli 2011
Undersköna luktärter
Dokumenterad
torsdag 7 juli 2011
Sommarsallad med jordgubbar och ädelost
lördag 2 juli 2011
Blixtar och dunder, magiska under
För tredje gången sedan midsommar besöktes jordgubbsodlingarna på Munkagård ikväll. Tidigare skörd har hamnat rakt i magen, min egen och några andras. Jordgubbar är ju så fantastiskt gott! Dessutom är det så trevligt och fint på Munkagård. Ordning och reda, halm mellan jordgubbsraderna och när man plockat färdigt bjuds på jordgubbssaft och ljuvliga sockerskorpor.
Jag hade fyllt spannen till hälften när det började mullra långt borta. Ytterligare några centimeter gubbar och blixtarna duggade tätt. Så plötsligt smällde det och blixtrade precis samtidigt. PANG! Anna, min plockkompis tyckte det var dags att lämna landet. Men nej, lite till. Bara plocka lite till. Fylla spannen. Snälla. Spannen nästan full. Då kom regnet. Det vräkte ner. Ljummet och befriande uppfriskande efter en tropiskt kvav dag. Vi hann bli totalt genomdränkta på väg till invägnings- och betalningstältet. Men lika fort som ovädret kom, lika fort var det borta.
Ikväll har jag tagit hand om jordgubbarna, syltat och saftat. Saft enligt Munkagårds eget recept är på gång och burkarna med Mörk jordgubbsmarmelad med lakrits står och svalnar. Imorgon ska saften silas och sedan blir bären sylt -Munkagårds jordgubbssylt för ekonomiska.
2011-07-04 Lika bra att erkänna. Jag följde inte Munkagårds recept på saft och sylt till punkt och pricka. Jag lade till en sak. Fläder. Sisådär 2 dl frysta fläderblommor i en silduk fick ligga med och ge smak åt saften och i förlängningen sylten. Provsmakade idag och tyckte den var väldigt god, lite friskare smak än bara jordgubbar. Ebba hävdade dock bestämt att jordgubbssaft 100% är bäst.