Mörk jordgubbsmarmelad med lakrits
2 l jordgubbar
0,6 l syltsocker
4 dl mörkt muscovadoråsocker
1 st vaniljstång
3 st lagerblad
2 msk vatten
1 msk lakritsgranulat, (eller 6 mortlade turkisk peppar)
Gör så här
Snoppa och rensa jordgubbarna, dela dem på mitten och de större i tre eller fyra bitar. Lägg bitarna i en kastrull och häll på syltsocker och muscovadosocker.Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i frön och vaniljstång i kastrullen. Tillsätt lagerblad och vatten, rör om och låt allt koka upp och sedan sjuda ca 10 minuter.Tillsätt därefter lakritsgranulat eller turkisk peppar och sjud ytterligare 4-5 minuter. Skumma eventuellt av, ta bort lagerblad och vaniljstång och häll sedan marmeladen i burkar.
Min notering: Marmeladen blir ofta lite väl rinnig så jag har senaste gångerna valt att använda vanligt strösocker och röd Melatin, ca 2 tsk. Jag konserverar även marmeladen med Atamon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar