1 L filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1/2 dl torkade, klippta/hackade aprikoser
1 dl hela hasselnötter
1/2 dl valnötter
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda. Smörj en 1,5 eller 2 L brödform eller lägg bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och strö över lite vetemjöl. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 60 min, sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare ca 30 min. Täck brödet med folie om det riskerar att brännas på toppen. Känn med sticka så det känns torrt. Låt brödet vila 5 timmar i formen. Ät och njut.
P.S. Tomtebesök är också ett stående inslag på julfesten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar