torsdag 13 januari 2011

Semlor i alla storlekar


Vinterkaféets semlor tillverkades i 3 storlekar, liten, mellan, stor. De blev ganska kompakta och ljuvligt goda. Fyllningen gjorde jag på klassiskt sätt. Inkråmet från bullarna mosades ihop med mandelmassa och lite mjölk. Kom ihåg: Det ska vara mycket fyllning!

Semlor (25-30 stora bullar)
50 g jäst för söta degar
175 g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 L vetemjöl special

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader C. Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman. Lös jästen med lite av mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning. Använd helst matberedare/degblandare. Knåda i 15 minuter och låt sedan degen jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela i bitar om ca 80 g för stora bullar (mina mellan är 60 g och små 40 g). Rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 60 minuter. Ha tålamod! Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Pensla bullarna med vatten när de kommit ut ur ugnen för att få en mjuk skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar