Svart vinbärs- och rabarbermarmelad med vanilj
350 g rensade svarta vinbär
650 g skalade rabarber
75 g citronsaft
800 g socker
1 vaniljstång
2 tsk röd melatin
Skär rabarbern i 0,5 cm tjocka bitar, dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Blanda alla ingredienserna. Koka i ca 20 minuter. Tillsätt 2 tsk röd melatin (ska blandas ut i ca 2 msk strösocker). Låt koka ytterligare 2 minuter. Dra av från plattan. Blanda ev. i 2 tsk Atamon för att konservera. Häll upp i Atamonsköljda burkar. Låt svalna.
Var det en god blandning?
SvaraRaderaJag fick från mina förädrars sommarstuga, men jag gjorde på samma sätt, som äppelmoset. Ner med dem i en kastrull med lite vatten, kokade upp, passerade genom en sil. Tillsatte socker och kokade upp igen.
Tunn syltsås - blev väldigt gott! :D
Ja, smakerna kompletterar varandra. Perfekt marmelad till den rostade mackan med en skiva ost. Vaniljen gör den lite mildare. Fast om jag kokar den igen så minskar jag nog lite på sockret. Kakan blev kanon.
SvaraRaderaSyltsås låter smaskens. Jag funderade ett tag på gelé men bestämde mig för att det var för jobbigt. :)