söndag 31 oktober 2010

Egen färskost

För många, många år sedan hittade jag ett recept på ICA.se på hemmagjord färskost. Jag brukar oftast göra den till jul men även vid andra, speciella tillfällen men fram till i förrgår var det väldigt längesedan. Dumt, för den är både god och väldigt enkel och passar till mycket: ostbrickan, på goda brödet till höstsoppan, tillsammans med lufttorkad skinka och ett salladsblad som förrätt. Endast fantasin sätter stopp.

Färskost med örter
1 L filmjölk 3%
3 dl gräddfil
salt
valfria kryddor/örter/smaksättare
Bra att ha: stektermometer, silduk, silduksställning

Blanda filmjölk och gräddfil i en kastrull och värm till 45-50 grader C. Det tar bara några minuter. Låt svalna lite. Häll i silduken och låt vätskan rinna av i minst 6 timmar, gärna över natten. Ställ svalt under tiden. Ta sedan ostmassan (ca 2-3 dl) och salta efter smak. Tillsätt de örter, kryddor eller smaksättare du önskar. Klar att njutas!

Tips på goda smakkombinationer: kummin (1-2 msk) och gräslök (1 dl), basilika, oregano (ca 3- msk hackat) och vitlök (1 pressad klyfta), valnötter alt. pinjenötter (2 msk), basilika (2 msk hackat) och vitlök (1 pressad klyfta).

2 kommentarer:

  1. Du är så härligt pysslig att jag knappt finner ord! :)

    SvaraRadera
  2. Äsch, arbetslös, barnlös och karllös, Jag bara för mycket tid. ;)

    SvaraRadera