
Jag har testat ett hittills, en äppelkaka med mandelmassa. Min blev inte ett dugg lik den på bilden i boken men den blev god och det är det viktigaste.
Äppelkaka med mandelmassa (ur boken "Äpplen") ca 10 bitar
50 g smör
100 g mandelmassa
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl mjölk
ca 3 äpplen
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna lite. Riv mandelmassan grovt. Blanda i ett ägg i taget. Blanda i strösockret och sedan mjöl, bakpulver och vaniljsocker, gärna med hjälp av en sikt. Rör sist ner mjölken och det smälta smöret. Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor eller tunna klyftor. Lägg ett lager äppelklyftor i botten av en smord och bröad form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant (fast jag har bakat i brödform med smörpapper i botten, det går lika bra). Varva sedan smet och äpplen, 2-3 lager av varje. Avsluta med ett lager smet. Grädda långt ner i ugnen i ca 35 minuter. Pudra över florsocker när kakan svalnat. Är god tillsammans med glass eller grädde men går utmärkt att äta bara som den är med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar