tisdag 31 december 2013

GOTT NYTT ÅR! med drinktilltugg


Några dagars bloggpaus. Jag har firat jul, varvat ner och nu är det Nyårsafton. Jag har blivit ombedd att bidra med drinktilltugg till nyårsfesten och fortsätter på samma tema som tidigare i december. Snabbt och enkelt. Tre sorter, parmachips, parmesanchips och chevrefyllda fikon. Den uppmärksamme ser nog att mina parmachips inte är parmachips. Det är en rökt korv jag köpte när jag var i Spanien i höstas, skuren i tunna skivor och torkad i ugn på samma sätt som beskrivs nedan.

Gott Nytt 2014!

Ernst Kirschsteigers krispiga parmesanchips
180 g parmesanost
1 msk färsk timjan
1 tsk grovmalen svartpeppar

Riv parmesanosten grovt. Repa av timjanbladen. Sätt ugnen på 200 grader C. Strö ut parmesanosten på ett bakplåtspapper, strö över timjan och svartpeppar. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter så osten smälter lätt och blir gyllenbrun. Låt svalna och bryt i bitar. Förvara i en lufttät burk mellan bakplåtspapper -eller servera direkt.

Parmachips
Parmaskinka eller Serranoskinka i skivor

Sätt ugnen på 150 grader C. Lägg skinkan på en bakplåtspappersklädd plåt. Torka mitt i ugnen 5-15 minuter, beroende på skinkskivornas tjocklek. Låt svalna på plåten och bryt eventuellt i lagom stora bitar.

Chevrefyllda fikon
20 torkade fikon
50 g chevreost
50 g philadelphiaost
2 kvistar färsk rosmarin

Skär kanterna av chevreosten (görs enklast med en osthyvel). Hacka rosmarinen. Spara lite till garnering. Blanda chevreost, philadelphiaost och hackad rosmarin till en jämn kräm, gärna med elvispen.  Ta av skaften på fikonen och "öppna" så det skapas en grop i fikonet. Fyll varje fikon med en klick av ostkrämen. Pynta med rosmarin.

tisdag 24 december 2013

Lucka 24 -Snabbfix till en GOD JUL


Julaftons morgon. Vakna upp till ett städat och julfint hem. Det doftar gran och hyacinter (hos mig kommer granen in först den 23:e på eftermiddagen och är alltid ett äkta träd) och flera dagars ledighet ligger framför mig. Någonstans i mig finns minnen av barnets förväntan som förstärker känslan. Längre fram på dagen, när middagen ska förberedas, är det inte riktigt lika rofyllt. Fast även här finns genvägar. Blev det köpta köttbullar i år? Mortla lite kryddpeppar och några nejlikor och värm/stek köttbullarna i det så smakar de hemmagjord jul. Brände risgrynsgröten? Färdig gröt på korv smakar faktiskt riktigt bra och är inte speciellt dyr heller. Ska man göra ris á la Malta är den perfekt. Och den där ädelosten på tub är jättegod till pepparkakorna. Vill man inte lägga fram den tveksamt snygga tuben kan man klämma ut innehållet i en fin liten skål.

En riktigt God Jul till alla mina bloggläsare! Stort tack för att du följt kalendern, jag hoppas den givit några tips som förenklat julens stök.

måndag 23 december 2013

Lucka 23 -Dukat bord




Tidsåtgång 20 minuter

När jag bjuder på middag är dukningen viktigare än maten. Jag vet att det är bakvänt men jag är inte ensam. Jag har en kompis som är likadan. Julmiddagen är smidig på så sätt -menyn är given. Det ger mer tid över till att planera hur bordet ska se ut. Jag tycker dukningen ska vara låg så alla gäster kan se och prata med varandra, samtidigt som lite höjdskillnader ger liv åt dukningen. Här kommer några förslag på hur man kan duka fint snabbt.

Det som behövs förutom tallrikar, glas och bestick, är en duk, tabletter, tygservetter, röda julgranskulor, blockljus, små krukor, grankvistar, ilex, juliga band/snören, pepparkakor med hål och fästkuddar. Lägg duken på bordet och placera ut tabletterna (det är praktiskt med dem eftersom det minskar risken för spill på finaste linneduken), tallrikar, glas och bestick. Klipp små kvistar av granriset och trä genom öglan på julgranskulan. Knyt band kring blockljusen och trä i en ilexkvist. Ställ blockljusen i krukorna. Trä snöre/band genom pepparkakorna och knyt kring tygservetterna. Vill man så kan man pynta pepparkakorna med kristyr, använda som placeringskort, skriva God Jul eller bara göra en kant av prickar. Placera ut ljusen och julgranskulorna. Fäst julgranskulorna i önskat läge med hjälp av fästkuddar. Om man inte gör det tippar kulorna över och grankvisten hamnar i bordet. Lägg servetterna på tallrikarna. En extrafiness är att hälla upp snapsen på små flaskor så alla (som vill) får varsin. Snapsen på bilden är gjord av nypon.

Annat som är fint att duka med är ljusäpplen och nejlikeapelsiner eller sätta små tulpaner på lök i ett snapsglas med mossa eller stenar. Tulpanlöken kan också kläs med mossa som fästs med ett band och rosett runt tulpanens bas. Här finns en helt annan typ av juldukning från för några år sedan där man också kan få inspiration.

söndag 22 december 2013

Lucka 22 -en välbehövlig paus


Känns julstöket oöverkomligt? Alldeles för mycket att göra, alldeles för lite tid? Det är lugnt. Det blir jul ändå. Så ta en paus och hämta andan. Om vädret inte är alltför västkustskt (blåsigt och regnigt), ta en långpromenad och när du kommer hem, lite frusen och kall, gör en stor kopp varm choklad. Toppa den med vispad grädde och marschmallows. Drick, njut och känn hur energin kommer tillbaka.

Men vill man och har gott om tid finns massor av tips på vad man kan göra här på bloggen. Decemberbröd, ett bröd fullt av torkade frukter och nötter som inte behöver jäsa eller diverse kakor. Man hittar även mängder av olika sorters julgodis.

Mammas varma choklad
1 msk strösocker
1 msk kakao
2 msk grädde eller mjölk
2 dl mjölk
Vispad grädde
Minimarschmallows

Rör ihop strösocker och kakao och tillsätt sedan grädden/mjölken så det blir en röra. Värm mjölken till kokpunkten. Vispa i kakaoröran. Häll upp i en kopp och toppa med vispgrädde och marschmallows. Vill man lyxa ännu mer så stick ner en polkakäpp att röra med. Den kommer att smälta och ge chokladen en liten touch av mintsmak.

lördag 21 december 2013

Lucka 21 -Det där med att julpynta




Tidsåtgång 10 minuter

Min jul är inte fylld av tomtar, den är snarare värme och ljus med ett inslag av rött och dofter. Massor av dofter. Gran, mossa, hyacinter, apelsin, glögg. Med små medel kan man få till känslan utan att egentligen byta ut eller ändra speciellt mycket. Ett julrött band knutet runt en kudde, röda sidenband runt blockljusen i ljusstaken, en rödrutig duk på bordet  och en hyacint planterad i någon form av kruka eller behållare är allt som behövs. Tänd ljusen och julen är där. Enklaste julgruppen gör man förresten genom att placera en julgranskula i en lämplig krukväxt, t.ex. en murgröna på båge. Enkelt och fint.

fredag 20 december 2013

Lucka 20 -Fågelfint


Tidsåtgång 10 minuter

Jag har matat fåglarna här i flera månader redan och ibland hänger de som klasar runt fågelmatarna. Väldigt söta och förmodligen vet de inte om hur farligt de lever. Här bor en mycket skicklig jägare. Jägare eller inte, till jul ska de självklart få något extra. Lätt, snabbt och fint fågelextra kan vara en julkärve och äpplen. Julkärven har jag knutit fast i armeringsnätet i rosenportalen. Äpplena är trädda på en kraftig ståltråd och formade till en cirkel. Börja med att göra en ögla i ena ändan av ståltråden. Den fungerar som stopp för första äpplet. Trä på äpplena, forma en cirkel och för andra ändan av ståltråden genom öglan. Fäst äppelcirkeln där du vill att den ska hänga.

P.S. Äppelkransen fungerar som dörrkrans med.

torsdag 19 december 2013

Lucka 19 -Julklappstips igen


Tidsåtgång 5 minuter per julklapp

Dagens lucka är julklappstips för den matintresserade. Smaksatt vinäger och örtsalt.

Vinäger: Lägg i kryddorna i flaskan. Fyll på med vinäger. Klart. Jag har valt att krydda med rosmarin, vitlök och chili, men praktiskt taget vilken krydda som helst går bra.

Örtsalt: Blanda 2/3 flingsalt med 1/3 torkade kryddor, t.ex. timjan, oregano, rosmarin och chiliflakes väl. Häll i en burk med lock.

Chilivarning: Om du råkar ha hela, torkade chilifrukter som du finhackar, rör inte i ansiktet innan du tvättat händerna. Det svider. Mycket.

onsdag 18 december 2013

Lucka 18 -Glögg


Tidsåtgång 10 minuter

Egen glögg är lätt fixat. En flaska rött vin, favoritjulkryddorna, värma på och sila av i en fint pyntad flaska. Skulle man inte hinna det där med värma och sila så kan man ju köpa godaste glöggen man vet i butiken/på Systemet och hälla över i pyntade flaskan.

Karolinas vinglögg
0,75 cl rött vin
1 vaniljstång
1 tsk kardemummakärnor
2-3 kanelstänger
2 stjärnanis
1,5 dl honung

Krossa kardemummakärnorna lätt. Häll vinet i en kastrull, lägg i alla kryddorna och honungen och värm till ca 75 grader C (mer och alkoholen försvinner i en farlig fart). Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Lägg ett kaffefilter i en tratt och sila glöggen rakt ner i flaskan. Servera varm med russin och mandel.

tisdag 17 december 2013

Lucka 17 -Hemmagjord färskost


Tidsåtgång 5+10 minuter

Jag tror mamma hittade receptet någonstans för många år sedan, men det blev mitt och har figurerat i bloggen tidigare. För några år sedan vann jag till och med ett julbord på Styrsö med det. Jag vet inte hur många år jag har gjort den här enkla färskosten, minst 10. Det är absolut inte avancerat men känns lite lyxigt att göra egen ost och är väldigt kul att kunna bjuda på eller ge bort i julklapp.

Färskost (2-3 dl)
1 l filmjölk 3%
3 dl gräddfil
salt
smaksättning 1: 1,5 msk hackade valnötter, 1 msk hackad basilika, pressad vitlök efter smak (Fast jag hade ingen vitlök hemma den här gången så jag tog torkad vitlök. Fungerar det med.)
smaksättning 1: 1 tsk kummin, 1 msk hackad gräslök

Blanda filmjölk och gräddfil i en kastrull och värm till 45-50 grader C. Det går på några minuter och man ser att det är klart genom att det separerar. Låt ostmassan/vasslen vila i någon minut. Ta under tiden fram silställningen och silduken och fäst på en skål/spann. Häll ostmassan/vasslen i silduken. Ställ svalt och låt rinna av i minst 6 timmar.

Lägg ostmassan i en skål och rör i salt. Massan brukar vara lite smulig i början men blir krämigare när man rört några varv. Dela massan i två lika stora delar. Blanda i smaksättning 1 i den ena och smaksättning 2 i den andra. Lägg i burkar, alternativt forma bollar som kan rullas i hackad basilika respektive gräslök. Vill man rulla bollar så behövs dubbelt så mycket basilika och gräslök.

måndag 16 december 2013

Lucka 16 -Juldoft


Tidsåtgång 5 minuter

Så länge jag kan minnas har det funnits en apelsin med nejlikor hemma hos mig. Som liten brukade mamma be mig göra den. Jag gissar att det var praktiskt. Mamma var julstressad och hade inte tid med mig. Jag satt stilla och lugnt och koncentrerade mig på uppgiften en stund. När jag hade fyllt apelsinen med nejlikor band mamma ett rött sidenband runt den och hängde upp den i en dörröppning. Där hängde den sedan hela julen. Traditionen har hängt med till mitt eget hem. Apelsinen doftar jul.

Den är hur enkel som helst att göra. Ta en apelsin. Knyt ett fint snöre eller band runt på samma sätt som man sätter snöre på en paket. Toppa med en rosett eller, om du vill hänga upp apelsinen, knyt en knut vid basen och en knut lite högre upp så det bildas en ögla. Då kan man knyta en rosett runt bandet vid basen istället. Tryck sedan in hela nejlikor genom apelsinskalet i valfritt mönster. Man måste inte göra ränder, man kan göra precis vilka mönster man vill. Hjärtan t.ex. eller stjärnor, eller varför inte skriva God Jul?

Lite extra info om krukorna. Det är två såkrukor som jag köpte för många år sedan. Eftersom de är lite högre passar de väldigt bra till luktärter, som gärna vill gräva ner rötterna djupt. Nu är de fyllda med lekakulor och täckta med ett lager mossa. Sedan kan man toppa med vad man vill. Man kan även lägga ner en blöt oasis under mossan och sticka ner snittblommor om man vill.

söndag 15 december 2013

Lucka 15 -Gravad lax


Tidsåtgång 10 minuter

Den var med redan förra året men förtjänar att återvinnas. Den gravade laxen bara ska finnas på mitt julbord och det jag gillar speciellt är att det både är lätt och snabbt att göra och den går att variera i all oändlighet. Min egen är flädergravad men för det krävs att man förberett genom att ha en påse med fläderblommor i frysen. Jag inser att inte alla har det så här kommer varianter där råvarorna är lätta att få tag på.

Grundrecept gravlax
1 kg lax med skinn (ska frysas 2 dygn innan man gravar den)
4 msk salt
4 msk socker
1-2 tsk grovmalen vitpeppar

Olika smaksättningar:
  • 1 dl grovhackad dill
  • Saft och zest av 2 lime
  • 3 msk vodka och 2 rårivna rödbetor -färgar ovansidan så laxskivorna får en vacker, röd rand längst upp
  • 3 msk vodka, 4 msk koncentrerad flädersaft och 1 dl fläderblommor

Dela laxsidan i två lika stora bitar. Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in köttsidan med saltblandningen. Fördela den "torra" smaksättaren över laxbitarna och stänk över den "blöta" smaksättaren. Lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Lägg i dubbla plastpåsar i press i kylskåpet och vänd på påsen morgon och kväll. Laxen är färdiggravad efter ca 2 dygn. Skrapa av täcket av smaksättare innan du skär upp för att servera.

lördag 14 december 2013

Lucka 14 -Julklappstips


Tidsåtgång 5 minuter

Här kommer kalenderns första julklappstips och det är onekligen något speciellt med sådant man tillverkat själv. Det här fotsaltet är fint att se på, doftar härligt friskt, är lätt att göra och dessutom billigt. Ett kg grovsalt kostade 9 kr i min butik. Där fanns även en sorts salt som heter Kvarnsalt. Det var dubbelt så dyrt men innehöll kristaller. Kan nog bli ännu snyggare än grovsaltet. Jag gjorde en mintvariant av fotsaltet eftersom jag hade pepparmyntsolja hemma, men man kan självklart använda vilken eterisk olja och vilken kulör av karamellfärg man vill. Apelsin, kanelstänger och gul eller orange karamellfärg t.ex. Eller varför inte lavendelolja och dessutom blanda i torkad lavendel? Då kan man absolut låta saltet ha kvar sin vita färg. Pepparmyntsolja kan man köpa på apoteken och andra eteriska oljor finns i många pryl- och pyntbutiker samt i hälsokostaffärer. Grovsalt och karamellfärg säljs i vanliga livsmedelsbutiker.

Mintigt fotsalt
Glasburk(ar) med lock
1 kg grovsalt
5-10 droppar blå karamellfärg
5 droppar pepparmyntsolja

Häll grovsaltet i dubbla plastpåsar. Droppa i karamellfärg och pepparmyntsolja. Blanda tills färgen är jämt fördelad i saltet. Häll i burken/burkarna. Skriv en etikett som fästs runt burken med ett fint band eller snöre.

fredag 13 december 2013

Lucka 13 -Kakor


Tidsåtgång 10+20 minuter

Kakor är svårt att kombinera med snabbt men här kommer en som visserligen tar väldigt stor del av de där fem timmarna, men ändå värd en plats i kalendern: Mest för att det är min favoritjulkaka.

Hallandskakor ca 30 st
1 hg smör
1 hg strösocker
1 tsk bikarbonat
1 msk mörk sirap
1,5 hg vetemjöl

Låt smöret bli rumstempererat (detta måste självklart förberedas för ska man vänta på att smöret blir rumsvarmt tar det väldigt mycket längre tid än 30 minuter). Rör ihop smöret med socker och bikarbonat. Tillsätt sirap och vetemjöl och blanda till en deg. Låt degen vila i ett smörpapper i kylskåpet i någon timma (eller två eller tre eller tills du har tid att baka ut kakorna). Sätt ugnen på 175 grader C. Dela degen i tre delar och rulla ut till tumtjocka längder, långa som kortsidan på bakplåten. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, tryck till och grädda mitt i ugnen i ca 12-14 minuter, tills längderna flutit ut och blivit gyllenbruna. Ta ut ur ugnen, låt vila i några minuter och skär på snedden till kakor, ca 1,5-2 cm breda.


torsdag 12 december 2013

Lucka 12 -Äppelljusstakar


Tidsåtgång 5 minuter per äppelljusstake

Jag har (minst) en sak gemensam med Ernst. Jag älskar julröda äpplen. De finns som dekoration på alla möjliga ställen hemma hos mig till jul. I planteringarna ute, istället för en blomma i en kruka och som ljusstakar. Ljusstakarna är en absolut favorit. Så enkla och så vackra. Ta ett äpple i lagom storlek. Ta en tom värmeljuskopp och markera en cirkel på toppen av äpplet. Skär med en fruktkniv längs randen efter värmeljuset. Dela cirkeln i fyra tårtbitar och plocka bort. Gröp ur ytterligare så det går att ställa ett värmeljus i hålet. Hålet måste vara så stort så värmeljuset lätt får plats och inte behöver tryckas ner annars kan äpplet spricka. Tänd värmeljuset och du har ett brinnande äpple. Jättefint att duka med till julens fester.

onsdag 11 december 2013

Lucka 11 -Genvägen till julsillen


Tidsåtgång 5 minuter per burk

Vad man än tycker om inlagd sill så är den en stammis på julbordet. Det är liksom inte julbord utan den. Min absoluta favorit har i alla tider varit Morfars löksill. Jag föll pladask för den redan som väldigt liten men missförstod namnet lite. "Méa fläsk! Méa fläsk!" stod jag utanför mormors och morfars skafferi och sa. Löksillen tar för lång tid för att göra för att platsa i kalendern, men har du gott om tid hittar du receptet här. Istället ska jag tipsa om det absolut snabbaste sättet att lägga in sill på.

Inlagd sill
1 glasburk
1 förpackning 5-minuterssill
1 burk (ca 1,5 dl) sås, t.ex. hovmästarsås, romsås eller örtagårdssås

Skölj sillfiléerna i kallt vatten. Skär filéerna i bitar och lägg i glasburken. Öppna burken med sås och häll över sillen. Rör om, ställ in i kylskåpet. Sillen går utmärkt att smaka av dagen efter, men smaken blir ännu bättre om man låter den stå ytterligare något dygn.

Jag valde hovmästarsås (blir senapssill) och örtagårdssås. I Örtagårdssillen hamnade även lite färsk basilika eftersom jag hade en kruka stående.

tisdag 10 december 2013

Lucka 10 -Mer julgodis


Tidsåtgång 15 minuter

Det här julgodiset har i min version mer vuxen smak än wienernougaten men det är inte mindre gott för det. Marsipanlimpa. Ett shoppingtips är att gå till lösviktsnaturgodiset i butiken. Där brukar finnas en variant med blandade nötter och torkad frukt. Snabbt, enkelt och billigare än att köpa en påse av varje.

Marsipanlimpa

0,5 dl blandade nötter och torkad frukt
0,25 dl päroncognac (cognac, cointreau eller någon annan spritsort man gillar)
1 dl florsocker
200 g mandelmassa
25 g mörk choklad

Hacka nöter och frukt lätt och lägg i en liten skål. Häll över päroncognac och låt några timmar, gärna över natten. Knåda ihop mandelmassa, florsocker och nöt-frukt-spritblandningen, för hand eller i hushållsassistenten. Forma till en limpa och smält samtidigt chokladen i mikrovågsugnen. Pensla chokladen på limpan (även undersidan) och låt stelna. När det är dags att njuta av godsaken, skär i skivor.

måndag 9 december 2013

Lucka 9 -För mina hästälskande vänner

Tidsåtgång 15 minuter

Dagens lucka innehåller ett pysseltips för den hästfrälsta. Tack Hanna(s kompis) för idén! Ta en av alla de gamla hästskor som ligger och dräller i stallet. Knyt ett fint band i broddhålen så den går att hänga upp. Klä skon med mossa. Fäst mossan med en tunn ståltråd av något slag. I hobbyaffärer finns fina trådar i alla möjliga färger. Pynta med valfri detalj. Jag valde att göra det enkelt och satte dit en vit liten trästjärna som fästes med samma tråd som mossan.

Just den här hästskon får nog bli julprydnad på den f.d. innehavarens box. För klart världens finaste ponny Lukas ska få tillbaka sin sko. För er som inte har tillgång till avlagda hästskor och bor i närheten av Falkenberg -hör av er till mig. För er andra -hälsa på i närmaste stall.

söndag 8 december 2013

Lucka 8 -Adventsljusstake


Tidsåtgång 10 minuter

Det här inlägget borde nog egentligen publicerats förra söndagen, men det kommer fler 1:a advent och pysseltips går att spara. Varje år brukar jag göra en egen adventsljusstake, i tillägg till de mer vanliga jag har. Den har haft många utseenden och årets är en variant på det vanligaste -blockljus i små krukor. Allt som behövs är just det, fyra krukor i lagom storlek för de ljus man valt ut. Bottna krukan med sand, småsten eller mossa om ljuset inte är tillräckligt långt för att ge ett harmoniskt intryck. Vad man väljer att bottna med beror lite på krukans beskaffenhet och på vad man har tillgängligt. Mina är egentligen för värmeljus och ihåliga, så där var mossa bästa alternativet) Sätt i ljuset och förankra det med sand, småsten eller mossa. Använder man sand kan man t.ex. lägga en krans av sisal i valfri färg eller spansk mossa runt ljusets fot. Pynta ljusen på valfritt sätt. Med siffror, band eller något annat fint. Bara fantasin sätter gränser.

lördag 7 december 2013

Lucka 7 -julgott


Tidsåtgång 10 minuter

Det är väl ingen större hemlighet att jag har tryfflar och annat julgodis som decemberhobby. I de flesta fall lägger jag ner en hel del tid med ganska liten avkastning men i ett fall går det i en väldigt fart. Mat-Tinas wienernougat (de bruna med "streck" i nere till höger och uppe till vänster) har hängt med i många år nu och jag har bloggat om den förr men här kommer den igen, som snabbt och gott julgodistips. Den gör sig väldigt bra som chokladbit till kaffet efter fina middagen med. Typ på nyårsafton.

Mat-Tinas wienernougat

100 g mörk choklad (70%)
200 g nougat
100 g rostad, flagad mandel -finns att köpa på t.ex. Willys

Dela chokladen och nougaten i bitar. Smält över vattenbad, rör ihop och rör i den flagade mandeln. Klä en rektangulär form, ca 10x20 cm (brödform, helst med skarpa hörn, går bra) med bakplåtspapper och häll i wienernougaten. Jämna till och ställ svalt att stelna. OBS! Inte i kylskåp för där är för fuktigt. Ta fram wienernougaten några minuter före du har tänkt äta eller bjuda och låt den mjukna något. Skär sedan upp så många och stora eller små bitar du vill.

fredag 6 december 2013

Lucka 6 -Påsklapp


Tidsåtgång 2 minuter per klapp

Har du köpt julklappar ännu? Här kommer årets första återvunna tips -snabb och fin julklappsinslagning. Istället för att klippa och vika och tejpa och binda snöre runt, så slå in i påsar. Lägg först presenten i ett julklappspapper som matchar påsen och låt pappret sticka upp över kanten. Skriv julklappsetiketten, knyt den på påsen med ett fint snöre och klappen är klar.

torsdag 5 december 2013

Lucka 5 -Fint ute


Tidsåtgång 10 minuter

Första gången jag var på Jul på Liseberg hade de hantverksmarknaden i Kållerado. Delar av lokalen hade gjorts om till granskog och på golvet låg mängder av ljusslingor. Det var så vackert och gav en gnistrande känsla av vinter och snö utan att där fanns en enda flinga. Sedan dess har jag funderat på att återskapa känslan på något sätt. Nu har jag gjort det. En ljusslinga, en kruka/balja som varit planterad med höstblommor med jorden kvar och granris är allt som behövs. Först lägger man ut ljusslingan på jorden och sedan sticker man ner granriset. Det blev precis så fint vintergnistrande som jag hoppats.

onsdag 4 december 2013

Lucka 4 -Adventsfina fönster


Tidsåtgång 5 minuter

Advent och jul är inte riktigt advent och jul utan BLOMMORNA. Hyacinterna som doftar så gott, de söta små tulpanerna på lök och amaryllisarna. Till advent föredrar jag vita men till jul ska det vara röda. Riktigt röda. De är fina på traditionellt sätt i kruka, julgrupper eller som snittblomma i en vacker bukett. Men de blir väldigt fina som fönsterprydnader också. De går att hänga upp och ner. Sätt ett gummiband längst ut på stjälken så den inte fransar sig, bind ett vackert band runt (Jag har använt ett snöre. Det är inte så piffigt men fungerar), fyll stjälken med vatten och häng upp blomman.

tisdag 3 december 2013

Lucka 3 -julkort


Tidsåtgång 2 minuter per kort

Om man ska skicka julkort och har vänner utanför Sveriges gränser är det dags att börja pyssla. Faktum är att det behöver inte vara så krångligt att göra fina kort alldeles själv. Grantema är t.ex. väldigt smidigt.

Följande behövs:
kort, enkla eller dubbla spelar ingen roll
stämpel "God Jul och Gott Nytt År"
stämpeldyna
ett ark lite tjockare, mönstrat papper till granar
ett ark (mönstrat) papper till bakgrund
pärla eller stjärna till julgranens topp
fästkuddar
band eller snöre

Klipp en remsa av pappret som ska bli granar i den höjd du vill att granen ska vara. Klipp sedan remsan till "granformade" trianglar. Klipp ut en lagom stor bit av bakgrundspappret. Jag har rivit kanterna på det mönstrade pappret. De svart-röda granarna är klistrade på finrandig wellpapp. Fäst granen på bakgrunden med en fästkudde. Klistra en pärla eller stjärna i toppen. Den typen av pärlor jag använt finns att köpa i de flesta hobbyaffärer. Fäst sedan bakgrunden med fästkuddar på kortet. Stämpla "God Jul och Gott Nytt År", bind ett band eller snöre runt (om kortet är dubbelt) och det är klart.

måndag 2 december 2013

Lucka 2 -snabbaste pepparkakorna


Tidsåtgång 15 minuter

Pepparkakor går visserligen att köpa färdiga, men visst är det lite mysigt att baka själv? Det doftar ju så gott (och degen är allt rätt god), men det tar tid och hela köket blir mjöligt. Fast det finns genvägar. Köp en färdig deg (eller rör ihop en själv om du känner att du har mer tid). Titta på innehållsförteckningen innan du lägger degen i shoppingkorgen eller -vagnen. Står det att den innehåller palmolja? Välj ett annat märke. Palmoljeproduktionen håller på att utrota Borneos regnskogar och därmed ett stort antal unika djurarter. När du kommer hem, lägg degen i kylen. Den ska vara riktigt kall och hård när det är dags att baka.

Sätt ugnen på 225 grader C. Ta ut degen ur kylskåpet, ta fram en skärbräda och en kniv och skär tunna skivor av degen. Lägg skivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det blir ca 2 plåtar. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna på plåten så blir pepparkakorna hårda och knapriga.

söndag 1 december 2013

Lucka 1 -enkel dörrkrans

Tidsåtgång 5 minuter

Första december, första advent och första bloggluckan. Visst är det fint och välkomnande med en krans på dörren till jul? Och bästa känslan ger kransen man gjort själv. Men att binda en krans, oavsett om den är klädd med ris eller mossa är ganska tidsödande så varför göra det? Halmkransen i sig är dekorativ den med och ännu finare blir den om man sätter ihop en liten och en stor. Ett enkelt band efter eget tycke och smak att hänga upp den i och kransen är klar.

Jag roade mig med att göra tre olika varianter. Den översta är den absolut enklaste, både att göra och till utseendet. Ett band av jute och tjockt yllegarn i två olika grå nyanser. Mittenkransen är mer klassiskt julröd. Där har jag knutit fast ett litet trähjärta i bandet. Den nedersta kransen har blivit något lyxigare med ett brett, brunt, paisleymönstrat band med ståltråd i kanterna så det går att forma, och en slinga murgröna lindan runt den innersta halmkransen.

tisdag 26 november 2013

I mitt orangeri

Det blev plöstligt kallt. Så kallt så jag var tvungen att sätta igång värmefläkten i växthuset. Alla känsliga små plantor övervintrar ju där och jag vill att de ska må bra. En som verkar trivas alldeles utmärkt är citronträdet. Det bär hela tre mogna citroner och jag har redan bestämt vad jag ska använda dem till. Citronkola.

söndag 24 november 2013

Förberedelser pågår för fullt

Precis en månad kvar till julafton och även i år blir det en bloggkalender här i mina samlade favoriter. Jag håller för fullt på att planera och förbereda, för i år kommer den att ha ett tema. "Hemmagjord jul på 5 timmar". Full av snabba tips och genvägar för den julstressade som ändå vill pyssla. En del inlägg gamla inlägg kommer att återanvändas, andra är helt nya. Jag hoppas du följer med på resan mot julmys och julfrid!

torsdag 21 november 2013

Pumpor tål inte frost...

...så när kylan kom blev det hög tid att omvandla höstprydnaderna till mat (läs kakor). Pumpor är underskattade som ingrediens i diverse bakverk. I många recept står det att pumpaköttet ska kokas mjukt innan man mosar det men varför? När man kan ugnsbaka? Om enda målet är just att få köttet till mjukt mos så är ugnen så mycket bättre än plattan. Gör som när man bakar potatis. Pricka pumpan, lägg på en plåt (för att samla upp ev. överflödig vätska) och sätt in i ugnen i ca 175-200 grader C i ca 1 timma eller tills fruktköttet är mjukt. Det är lätt att testa med en sticka. När pumpan sedan svalnat delar man den på mitten, gröper först ur och slänger kärnorna och skrapar därefter ur det mjuka fruktköttet. Min fina Blue Hubbard gav hela 2 L.

onsdag 20 november 2013

Min blommande trädgård


Idag är det den 20 november och i natt var det nattfrost för andra gången sedan sommaren tog slut. Den milda hösten har gjort att min trädgård fortfarande blommar. De uppstammade rosorna jag köpte för en löjligt liten summa pengar på Netto i våras blommar om för fjärde (!!!) gången, vackrare än någonsin. Blommorna har ändrat färg. I somras var de laxrosa, nu är de scharlakansröda. Luktärten som spridit en sådan fantastisk doft har ännu inte gett sig och två små ensamma blommor försöker förtvivlat övertyga om att det fortfarande är sommar. De har gott sällskap av lavendeln. Är det tredje omgången? Men nu, nu är det alldeles snart slut. Vintern knackar på dörren. Tack för 2013, trädgården!

söndag 10 november 2013

Kalljästa frallor

Bilden är lånad från Kronjäst.
Igår var det fest med ridklubben. Årets klubbmästare skulle prisas och efter själva ceremonin firade vi med kräftor och tillbehör. Allt var bara så otroligt gott! Ostpajerna och ostlådan, den hemmagjorda majonäsen, det hembakade knäckebrödet och den söta avslutningen -klassisk kladdkaka och citroncheesecake. Värdinnan, kreativa Anne, hade dessutom skapat en dukning som hade gjort sig på vilken Nobelfest som helst. Så vackert! Jag hade lovat att baka bröd. Lite korkat med tanke på att jag både fredag och lördag varit upptagen med att åka långt och provrida hästar. Jag visste att allt som hanns med mellan häst och fest var en snabb dusch. På sin höjd. Men problem är till för att lösas. Kalljästa bullar har jag visserligen aldrig testat tidigare men detta var nog ett perfekt tillfälle. Jag googlade, hittade ett recept som verkade smidigt och skred till verket. Enda lilla oron var att den här degen skulle få kalljäsa bra mycket längre än över en natt. Skulle det fungera? Svaret är ett stort JA! Jag rörde ihop degen på 5 minuter vid 22-tiden fredag kväll och bakade ut bullarna lördag kl. 17.30. Det hade gått lika bra att baka ut dem lördag morgon (om man vill och hinner alltså) och jag rekommenderar verkligen att göra det. Nybakat till frukost är ju så lyxigt. Eftersom jag modifierade receptet något kommer min version här:

Kalljästa frallor (ca 24 st men man kan med fördel halvera receptet)
50 g jäst
10 dl kallt vatten
2 msk olivolja
2 msk honung
2-4 tsk salt
8 dl rågsikt
14-16 dl vetemjöl

Rör ut jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, olivoljan, honungen och saltet. Rör så det blir en någorlunda jämn blandning. Tillsätt mjölet, , rågsikten först, lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter. Täck bunken med en bakduk och ställ in i kylskåpet. När det är dags att baka ut, sätt ugnen på 225 grader. Klä en djup plåt med bakplåtspapper. Häll över degen och tryck ut den jämnt i plåten. Strö över lite vetemjöl. Skär skåror i degen så det blir 24 stycken brytbullar. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.

27 jan 2014: Nu har jag bakat frallorna några gånger och har dessutom fått återkoppling från andra som gjort dem. Jag tycker de vinner på lite extra salt, fast då är jag förtjust i att salta lite extra på det mesta. Det går heller inte åt så mycket mjöl som ursprungsreceptet säger men följ beskrivningen så blir det bra.

onsdag 30 oktober 2013

Vad jag gör på fredag

Idag låg dessa tre i min brevlåda. Alla på en gång! Jag har lovat mig själv att inte ens bläddra i dem förrän på fredag. Då flexar jag ut tidigt, städar huset (det är så mycket mer njutbart att mysa med rent hem och samvete), fixar mig en stor kopp ångande julte och sjunker ner i soffan för att julfrossa.

lördag 26 oktober 2013

Pumpalyktor -massproduktion

Ikväll har jag producerat pumpor. Körde löpande band-tekniken och gjorde två till mig, en till mamma, en till mormor och morfar och en till bror med hus. Han som bor i lägenhet har ingenstans att ställa en pumpa så han får ingen. Alla mönster kommer från the Pumpkin Lady och är väldigt lätta att följa. Mina tips för att få till finaste pumpan finns här. Jag vet att bildkvaliteten är sådär, det är svårt att fotografera i mörker, men det var enda möjligheten att fånga alla på bild. Imorgon sprids de över staden.

fredag 25 oktober 2013

Jag har fuskat. Men bara lite.


Idag kunde jag inte hålla mig längre. Det har kliat i jultarmen sedan jag köpte Allers Julmagasin och 101 idéer, Julversionen förra veckan. I Allers Julmagasin fanns en enkel beskrivning på en ask man lätt tillverkar själv med hjälp av en cirkel (t.ex. en mattallrik) och en kvadrat (t.ex. ett post it-block). Tallriken och post it-blocket används som mallar. Så klipper man rakt in mot varje hörn i kvadraten. Kvadraten bildar nu askens botten. Vik sedan upp längs bottnens kanter och klistra fast de uppklippta trekanterna på baksidan av askens sidor. Pynta med ett band och kanske något mer, en tygblomma, en liten kvist eller gammaldags lack. Fyll asken med valfri gåva, gärna inslagen i silkespapper. Klart! Nedan finns ett försök att illustrera det jag försöker beskriva i text. 

P.S. Den observanta ser kanske att kanten på asken är pimpad? Jag är ägare till en sax som klipper så. Den har dessutom utbytbara skär med olika mönster. Överkurs men trevligt.



söndag 20 oktober 2013

Ett och ett halvt års sökande är över

Det är komplett idioti, jag vet, men i alla år har jag haft en av gamlamormors köksstolar som kontorsstol. Ergonomisk? Knappast. När jag fick mitt nuvarande jobb ökade antalet timmar jag tillbringar på hemmakontoret radikalt och stolen behövde verkligen bytas ut mot en mer bekväm. Men de flesta kontorsstolar är ju så FUUULAAA!!! Mitt kontor ligger i anslutning till kök och matplats så jag vill ju att stolen ska passa in och det har varit väldigt svårt att hitta en sådan. I veckan hamnade jag på IKEA och snubblade över Lillhöjden. Gillade utseendet, provsatt och saken var klar. Den grårutiga följde med hem. Min rygg jublar.

torsdag 17 oktober 2013

Pumpastilleben

Jag var för sent ute i år. Eller var alla andra tidiga, för Halloweenpumporna var slut innan jag hunnit ta mig till Vare och Karlboms för att handla. Men några pumpor fanns kvar. De jag gillar mest, de i dova färger. De har blivit till ett pumpastilleben på en av mina ektunnor. Jag är speciellt glad att en fin Blue Hubbard låg kvar för den är så god att äta. Blir kanongod soppa och fantastiska pumpamuffins t.ex. Jag hyser fortfarande gott hopp om att hitta den klassiska varianten för årets lyktor någon annanstans och med dem i åtanke måste jag tipsa om en annan FB-sida och hemsida -the Pumpkin Lady. Gillar man henne på FB får man gratis pumpalyktemönster varje vecka just nu. På hennes hemsida kan man för en billig peng (ca 10 kr/mönster, 10 för 70 kr) ladda hem alla möjliga söta, otäcka mönster. Om man vill få till sin pumpa lite extra snyggt alltså.

onsdag 16 oktober 2013

Internationell matmarknad i Varberg


Idag var jag med min morfar och mormor på läkarbesök i Varberg. Efteråt gick vi för att äta lunch på Spis&Deli, ett väldigt trevligt ställe med otroligt god och fräsch lunchmat och dessutom gratis WiFi. Samtidigt pågick torghandel med ett speciellt inslag -Internationell marknad. Där fanns mat och matvaror från alla världens hörn och läckrast var ståndet med engelsk fudge i alla upptänkliga smaker. Men gillar du tyska korvar, apfel strudel från Österrike, franska bakverk eller Cheddar från Storbrittanien mer så finns det också. Just den internationella marknaden pågår till på lördag så är du i närheten rekommenderar jag ett besök.

fredag 20 september 2013

Ommöblerat

Imorgon har vår ponny bott hos oss i ett helt år (vilket ska firas med tårta i stallet imorgon). Några dagar innan han kom städade vi i stallet och då fyndade jag två dammiga korgstolar och ett något trasigt bord. Bordet fixade morfar och i somras sprayade jag korgstolarna blankt svarta. Förra veckan stuvade jag om bland mina möbler och stolarna kom på plats i övre hallen. Fint blev det. Kudden med fåret har jag förresten broderat själv en gång för längesedan.

Hur jag tagit bilden? Ungefär samtidigt som min nyaste kamera bestämde sig för att lämna in så tyckte min gamla att den vilat färdigt och ville börja jobba igen. Tack säger jag.

tisdag 3 september 2013

Skitkamera!!!

Sanningen är att den har krånglat sedan dag ett, min senaste kamera, och nu har den lämnat in helt. Vägrar fälla ut objektivet. Konsekvensen är att bloggen blir lidande. Inga foton -inga inlägg. Ny kamera ska inhandlas, men just nu är det en investering som inte riktigt passar plånboken. När ekonomin tillåter blir det kameran ovan. Bäst i test upprepade gånger. Sedan ska här bloggas!

söndag 11 augusti 2013

Garanterat kalorifria tårtor


En bekant till familjen syr och säljer dessa underbart söta tårtor på lediga stunder. Caroline, som sömmerskan heter, gör dem även i rosa men jag är lite konservativ av mig så jag köpte en liten modell i grönt. Nu ligger den på våningsfatet jag nyligen pysslade ihop av loppisfynd och jag blir alldeles glad bara jag ser den. Förutom att tårtan är fin att titta på och pryder sin plats så varar den länge och är garanterat kalorifri. Trevligt!

lördag 10 augusti 2013

Huslig i värmen

Nu är det betydligt svalara, men förra helgen stekte solen rejält. Jag var på domaruppdrag både lördag och söndag och led lite med hästar och ryttare som förväntades prestera på topp i hettan. Det var dessutom fälttävlan, så dressyrmomentet var bara starten på dagen för dem. Imponerande insatser från alla. När jag kom hem tog jag ett varv i trädgården och insåg att krusbären behövde plockas av och tas omhand omgående. Jag plockade krusbär i värmen (krusbär sticks :( ) medan Rufus och Smilla slappade i skuggan. Det blev mycket bär i år, 2,5 l. På kvällen kokade jag min numera klassiska krusbärsmarmelad med vanilj. Varje gång jag kokar marmelad är jag så nöjd över burkarna mamma och jag köpte till den gången vi sålde marmelad på julmarknad. De är så lagom stora och det ser fint ut när alla är lika. Eftersom jag oftare ger bort marmelad än äter den själv är det roligt om även förpackningen är tilltalande.
Krusbärsmarmelad med vanilj
2 l krusbär
1 dl vatten
1 vaniljstång
8 dl syltsocker alt. 8 dl socker och 3-4 tsk röd melatin

Skölj och snoppa krusbären. Lägg i en stor gryta. Häll i vattnet och låt koka i ca 15 minuter. Dela en vaniljstång på hälften och skrapa ur fröna.
Om man använder syltsocker: Rör i syltsocker i krusbären, tillsätt vaniljstång/fröer och låt koka i ytterligare 12-15 minuter.
Om man använder socker och röd melatin: Rör i socker i krusbären, tillsätt vaniljstång/fröer och låt koka i ytterligare 15 minuter. Spara ca 2 msk socker och blanda i 3-4 tsk melatin. Rör i melatinblandningen i den kokande bärmassan och låt koka i ca 2 minuter.
Dra grytan av plattan och ställ att vila i ca 15 minuter. Skumma av. Häll i burkar. Jag brukar skölja burkarna i Atamon och även tillsätta Atamon enligt anvisning till marmeladen.

lördag 3 augusti 2013

Säg den lycka som varar...

I tio år har huset och trädgården varit mitt. I tio år har jag varit tacksamt förskonad. Inte längre. Jag gick ut för att plocka sallad till middagen och möttes av en fruktansvärd syn. De var ÖVERALLT!!! Hela pallkragen var full av dem i alla storlekar. Från pyttesmå till gigantiska slemguckor. Äcklad backade jag bort och funderade på vad jag ska ta mig till? Kommer min fina trädgård att bli slaktad nu? Söndertuggad ner till rötterna? Vad kan jag göra för att begränsa och minimera skadan? Utan att själv bli en brutal mördare? Jo, för mördarsniglar är också liv. De förtjänar att leva. Någonstans. Långt borta. Tror jag. Nu är allt grönt avlägsnat från den angripna pallkragen, snigelfritt är utstrött och både sniglar och sallad ligger i den komposttunna kommunen tömmer. Den där även kirskålen brukar läggas att vila. Ibland undrar jag vart kommunen gör av den sedan, efter att de hämtat den hos mig?