Kakor är svårt att kombinera med snabbt men här kommer en som visserligen tar väldigt stor del av de där fem timmarna, men ändå värd en plats i kalendern: Mest för att det är min favoritjulkaka.
Hallandskakor ca 30 st
1 hg smör
1 hg strösocker
1 tsk bikarbonat
1 msk mörk sirap
1,5 hg vetemjöl
Låt smöret bli rumstempererat (detta måste självklart förberedas för ska man vänta på att smöret blir rumsvarmt tar det väldigt mycket längre tid än 30 minuter). Rör ihop smöret med socker och bikarbonat. Tillsätt sirap och vetemjöl och blanda till en deg. Låt degen vila i ett smörpapper i kylskåpet i någon timma (eller två eller tre eller tills du har tid att baka ut kakorna). Sätt ugnen på 175 grader C. Dela degen i tre delar och rulla ut till tumtjocka längder, långa som kortsidan på bakplåten. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt, tryck till och grädda mitt i ugnen i ca 12-14 minuter, tills längderna flutit ut och blivit gyllenbruna. Ta ut ur ugnen, låt vila i några minuter och skär på snedden till kakor, ca 1,5-2 cm breda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar