torsdag 31 december 2009
fredag 25 december 2009
Julaftonsdukningen, kanske Nyårstips?
Jag använder min finservis, Rosenthal Maria blå girland, alldeles för sällan, men igår blev det av. Under varje tallrik ligger ett tårtpapper. Vackert och praktiskt eftersom det fångar upp en del spill. På tallriken ligger en "finpappersservett" som hålls ihop av en ståltråd med små lingonblad. (Hemtex sålde dem för några år sedan) och en vit ros. Varje person har fått ett eget ljus också. Ljuskoppen från IKEA och i ett vitt värmeljus i plastkopp. Glasen heter Claudia och kommer från Bohemia (Tjeckien). Tyvärr har jag bara ett fullt dussin av vinglasen och 6 glas av övriga och glasen produceras inte längre så det är svårt att komplettera.
På speglarna står ett fat på fot med några rosor, silverglittriga kvistar, silvriga ljulgranskulor och ett klotljus som ser ut som en snöboll på ett lager av glaskross. Ljusstakarna med kronljus är samma som står på varje tallrik. De är vändbara! Det ligger fler glittriga kvistar, glaskross och ytterligare två snöbolleljus på speglarna med. Dukningen uppskattades stort och jag är väldigt nöjd. Har lovat att låna ut den både till Mamma och Mormor och Morfar till nyår :).
Pepparkaksstall del 2
tisdag 22 december 2009
Vintern på besök
Pepparkaksstall del 1
söndag 20 december 2009
Julsnaps
Herrgårdssnaps med nypon
Förutom att servera snapsen till den egna julmaten kan man göra som jag gjort. Fylla på små glasflaskor, göra en fin etikett och ge bort som julgåvor.
tisdag 15 december 2009
Decemberbröd ur tidningen Lantliv
1 L filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
1/2 dl torkade, klippta/hackade aprikoser
1 dl hela hasselnötter
1/2 dl valnötter
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda. Smörj en 1,5 eller 2 L brödform eller lägg bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och strö över lite vetemjöl. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 60 min, sänk därefter värmen till 175 grader och grädda ytterligare ca 30 min. Täck brödet med folie om det riskerar att brännas på toppen. Känn med sticka så det känns torrt. Låt brödet vila 5 timmar i formen. Ät och njut.
P.S. Tomtebesök är också ett stående inslag på julfesten.
söndag 13 december 2009
Pimpad julgransmatta
Så här gjorde jag:
1. Köpte julgransmatta av filt och två batteridrivna ljusslingor.
2. Ritade av min julgransfot på baksidan av mattan.
3. Mätte ut och markerade var ljusen skulle sitta. Ca 1 cm utanför den ritade linjen. Mina ljusslingor hade 15 lampor vardera så det blev 5 lampor per spets på stjärnan.
4. Gjorde små hål i mattan med hjälp av en spetsig kniv.
5. Stack igenom lamporna.
6. Tejpade med en kraftigt tejp på baksidan där lamporna stuckits genom mattan och för att hålla sladdarna på plats.
7. Vände på mattan, ställde julgransfoten på plats, tände ljusen och beundrade resultatet.
Knäckkok
Vår kokboks knäck ca 75 st
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
50 g skalad, hackad mandel
Koka socker, sirap och vispgrädde i en vid, tjockbottnad gryta tills massan har nått 125 grader, alt. tills den klarar kulprovet (massan går att rulla till en kula efter att man tagit lite på en tesked och doppat i kallt vatten). Tillsätt mandeln. Häll upp i knäckformar med hjälp av två skedar.
Mina egna tillägg: Förutom vanlig knäck brukar jag göra ingefärsknäck. Tillsätt ca 1 msk mald ingefära tillsammans med mandel. Ibland gör jag polkaknäck. Då byter jag ut mandeln mot krossade polkagrisar (Cloettas är bäst) och droppar i ca 5 droppar pepparmyntsolja. Till sist ett tips jag läste någonstans nyligen och testade med gott resultat igår. Pensla plåten du ställer upp knäckformarna på med lite olja så står formarna stilla medan du häller upp knäcken.
Tillägg 14/12: Läste tips om att använda krossad turkisk peppar istället för mandel. Ca 15 karameller per sats knäck. Det vattnas i munnen på mig...
Lussegott till pippin
P.S. Inte för att fåglarna vågar sig in i min trädgård. Där vaktar världens mest effektiva fågeljägare -Smilla. Men det ser fint ut.
Re-cycling
fredag 11 december 2009
Julstrut
Mer julgodis -Lakritstryffel
torsdag 3 december 2009
Mat-Tinas wienernougat
Mat-Tinas Wienernougat
söndag 29 november 2009
lördag 28 november 2009
Nya dörren äntligen på plats
Det blev bättre än jag trodde. Glasverandakänsla. Matplatsen känns inte bara ljusare, den känns större. Sådan skillnad mot det hur det var tidigare (här och här).
Jag har haft projekt sy nya gardiner i flera månader nu. Tanken var att ha gardin även för verandadörren. Men under dagen har jag ändrat mig. Det blir inga gardiner alls. Jag tar ner gardinstången istället.
torsdag 26 november 2009
Adventspyntat
Sista dagen med gamla dörren
Snö- och isfynd
lördag 21 november 2009
Törnrosasömn i växthuset
fredag 20 november 2009
Tilltugg till glöggpartyt
Fikontapas
1 paket torkade fikon
200 g philadelphiaost
1 rulle chevre
1 msk hackad färsk rosmarin
Ev. rosmarin till dekoration
Snoppa fikonen och öppna dem lite så det blir en hålighet i mitten. Skär "skinnet" av chevren. Mosa ihop philadelphiaosten och chevren. Rör i den hackade rosmarien. Klicka i oströran i fikonen. Dekorera med en liten kvist rosmarin. Färdigt att servera!
onsdag 18 november 2009
Mina egna fikonpraliner

Med åren har intresset för julgodis övergått från att äta till själva tillverkningen. Jag gör mängder under motiveringen "bra att ha som presenter". Varje år luskammar jag tidningar och nät efter nya, roliga recept. Och varje år gör jag den pralin som jag utvecklat receptet till själv. Imorgon ska jag till Ullared och bl.a. inhandla ingredienser.
Karolinas fikonpraliner (ca 50 st)
500g torkade fikon
1/2 dl cognac
200 g mandelmassa (eller marsipan, blir lite sötare då)
florsocker
200-300 g vit choklad
Snoppa fikonen och kör tillsammans med cognac och marsipan i en mixer. Rulla bollar, ca 2 cm i diameter av röran. Doppa klicken och "mjöla" händerna i florsocker för röran är kladdig. Smält den vita chokladen. Två chokladtips: (1) Satsa på en choklad av någorlunda kvalitet, t.ex. Lindt, det blir både enklare och godare då. (2) Lägg in de färdigrullade bollarna i frysen eller kylen en stund så stelnar chokladen snabbare. Doppa och låt stelna i rumstemperatur.
söndag 15 november 2009
Julafton hos mig i år


fredag 13 november 2009
Hemsida med ALLT!


onsdag 11 november 2009
Julstrut
tisdag 3 november 2009
Glögg på G
Lantlivs vita fläderglögg
Nattad trädgård
onsdag 28 oktober 2009
Resterna av pumpan blev soppa
Haléns pumpasoppa (4 port.)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
ca 600 g pumpa
ca 300 g potatis
6-10 dl grönsaksbuljong
1 tsk honung
1 msk ingefära
1 apelsin
smör, salt, vitpeppar
till serveringen: creme fraiche, persilja
Hacka lök och vitlök, skala och tärna potatis och pumpa. Fräs alltsammans i smöret i en stekgryta utan att det tar färg. Häll i ca 5 dl buljong och honungen och låt småkoka under lock tills potatis och pumpa är mjuka, ca 15 minuter. Mixa soppan eller kör den i matberedare. Tillsätt skalet av en apelsin och saften från en halv apelsin. Späd med resten av buljongen till önskad konsistens. Smaka av med ingefära, salt och vitpeppar. Servera med en klick creme fraiche och toppa med persilja.
Mina ändringar: Honungen är inte med i originalreceptet och dessutom använde jag en specialsort som jag köpte på en julmarknad förra helgen, smaksatt med lime och kanel. Enligt receptet ska det vara färsk ingefära. Det hade jag inte hemma så jag tog mald. Det rivna apelsinskalet är också mitt tillägg. Mest för att jag tycker väldigt mycket om citrusskal i det mesta.