Vissa julgodis har mer humör än andra. Knäck är ett sådant. Trots att jag kokat knäck säkert 40 gånger så kan den fortfarande krångla. Vägrar gå upp i önskad temperatur och bränner sedan fast i botten. En annan godsak som är lätt lynnig är den här tryffeln (den i mittenraden på bilden). Väldigt god när den blir bra, men har separerat till någon sorts grynig massa fler gånger än en. Jag envisas ändå med att försöka varje år för när den blir bra är det värt det. I fudgereceptet fanns ett tips för att undvika att massan delar sig -lägg i allt smör på en gång och låt det smälta några sekunder innan du börjar röra. Ett annat tips är för att minska kladd när man rullar bollarna är att ta en klick tryffelmassa med en tesked, lägga den i en skål med kakao (eller vad man nu ska rulla tryffeln i), vända klicken och sedan rulla en fin kula.
Mjölkchokladtryffel med Cointreau, apelsin och lingon (ca 30 st)
svårighetsgrad: ganska svår tidsåtgång: 10+30 min
400 g mjölkchoklad
0,5 dl vispgrädde
zest av en apelsin
2,5 msk Cointreau
1,5 msk smör
1,5 dl frysta lingon (kan uteslutas)
ca 1 dl kakao
Smält mjölkchokladen över vattenbad. Koka upp vispgrädde, apelsinzest och Cointreau. Ta grytan av värmen. Häll i chokladen långsamt under omrörning. Tillsätt smöret i små klickar. Rör tills smöret smält. Vänd ner lingonen i tryffelsmeten. Ställ svalt för att stelna. Ta sedan lagom bitar/klickar av tryffeln, vänd i kakaon och forma/rulla till kulor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar