lördag 10 augusti 2013

Huslig i värmen

Nu är det betydligt svalara, men förra helgen stekte solen rejält. Jag var på domaruppdrag både lördag och söndag och led lite med hästar och ryttare som förväntades prestera på topp i hettan. Det var dessutom fälttävlan, så dressyrmomentet var bara starten på dagen för dem. Imponerande insatser från alla. När jag kom hem tog jag ett varv i trädgården och insåg att krusbären behövde plockas av och tas omhand omgående. Jag plockade krusbär i värmen (krusbär sticks :( ) medan Rufus och Smilla slappade i skuggan. Det blev mycket bär i år, 2,5 l. På kvällen kokade jag min numera klassiska krusbärsmarmelad med vanilj. Varje gång jag kokar marmelad är jag så nöjd över burkarna mamma och jag köpte till den gången vi sålde marmelad på julmarknad. De är så lagom stora och det ser fint ut när alla är lika. Eftersom jag oftare ger bort marmelad än äter den själv är det roligt om även förpackningen är tilltalande.
Krusbärsmarmelad med vanilj
2 l krusbär
1 dl vatten
1 vaniljstång
8 dl syltsocker alt. 8 dl socker och 3-4 tsk röd melatin

Skölj och snoppa krusbären. Lägg i en stor gryta. Häll i vattnet och låt koka i ca 15 minuter. Dela en vaniljstång på hälften och skrapa ur fröna.
Om man använder syltsocker: Rör i syltsocker i krusbären, tillsätt vaniljstång/fröer och låt koka i ytterligare 12-15 minuter.
Om man använder socker och röd melatin: Rör i socker i krusbären, tillsätt vaniljstång/fröer och låt koka i ytterligare 15 minuter. Spara ca 2 msk socker och blanda i 3-4 tsk melatin. Rör i melatinblandningen i den kokande bärmassan och låt koka i ca 2 minuter.
Dra grytan av plattan och ställ att vila i ca 15 minuter. Skumma av. Häll i burkar. Jag brukar skölja burkarna i Atamon och även tillsätta Atamon enligt anvisning till marmeladen.

4 kommentarer:

 1. Riklig skörd förra året här. I år blev det bara en burk sylt. Tror att min burk motsvarar ungefär tre av dina.
  Väntas desto större plommonskörd i år. Mer än nog./Aina

  SvaraRadera
 2. Var köpte du de burkarna Karolina? Håller med om att det är fint när alla är lika......

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer härifrån: http://www.flaskorburkar.se/

   Radera