torsdag 21 november 2013

Pumpor tål inte frost...

...så när kylan kom blev det hög tid att omvandla höstprydnaderna till mat (läs kakor). Pumpor är underskattade som ingrediens i diverse bakverk. I många recept står det att pumpaköttet ska kokas mjukt innan man mosar det men varför? När man kan ugnsbaka? Om enda målet är just att få köttet till mjukt mos så är ugnen så mycket bättre än plattan. Gör som när man bakar potatis. Pricka pumpan, lägg på en plåt (för att samla upp ev. överflödig vätska) och sätt in i ugnen i ca 175-200 grader C i ca 1 timma eller tills fruktköttet är mjukt. Det är lätt att testa med en sticka. När pumpan sedan svalnat delar man den på mitten, gröper först ur och slänger kärnorna och skrapar därefter ur det mjuka fruktköttet. Min fina Blue Hubbard gav hela 2 L.

4 kommentarer:

  1. www.karlboms.se24 november 2013 00:20

    Instämmer. Bättre att ugnsbaka än koka. Men varför inte använda pumpaköttet till mer än kakor? Jag har blandat pumpakött i rotmos, för färgens och konsistensena skull. Familjens pumpamotståndare märkte inget. En gång tänkte jag koka morotssoppa men hade bara en morot. Jag drygade ut soppan med pumpakött och kryddade med ingefära och paprikapulver om jag minns rätt. Jättegod soppa. /Aina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man behöver absolut inte begränsa sig till kakor. Pumpasoppa är otroligt gott. Jag har ett recept här på bloggen. :)

      Radera
  2. www.karlboms.se24 november 2013 13:56

    Kollade ditt recept. Samma som pumpasoppan med morot förutom att du har potatis i din. Tror att ingefäran gör den här soppan till en smakupplevelse./Aina

    SvaraRadera