söndag 19 januari 2014

Födelsedagstårtan


Vän av ordning undrar kanske vart födelsedagstårtan tog vägen igår? Lugn, den var med. En gammal favorit som jag inte bakat på väldigt länge. Faktiskt var det så länge sedan så den aldrig tagit plats i bloggen. Daimtårta. Botten av hasselnötsmaräng med ett lager parfait på toppen. Förutom att tårtan är god är det väldigt praktiskt att kunna frysa in det som blir över och ta fram vid ett senare tillfälle.

Daimtårta 8-12 bitar
hasselnötsmaräng
3 äggvitor
2 dl socker
100 g hasselnötter

parfait
3 äggulor
1 dl socker
3 dl vispgrädde
2 dubbel-Daim

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt någon matsked av sockret från början och häll sedan i lite socker i taget under tiden som äggvitorna vispas så blir marängen seg och blank. Använd helst en rostfri och väl diskad skål. Fettrester i vispskålen gör att äggvitorna inte går att få till ett hårt skum. Hacka hasselnötterna grovt och blanda i marängsmeten. Häll i form med löstagbar kant. Jag brukar klä botten med bakplåtspapper (klipper ut en cirkel). Grädda mitt i ugnen, 180 grader C i 30 minuter. När marängen svalnat, lossa sidorna från formen, ta av bakformens kant, vänd upp och ned med hjälp av en tallrik och ta av bakplåtspappret. Gör om samma manöver baklänges så marängen åter hamnar i bakformen.

Rör ihop äggulor och socker. Vispa grädden hårt. Hacka daimen (Jag brukar knäcka/dela den medan den fortfarande är kvar i förpackningen). Vänd i äggulor/socker i grädden och blanda i den hackade daimen. Fördela parfaitsmeten jämnt över marängbotten och ställ in i frysen att stelna. Ta fram tårtan 10-15 minuter före servering. Den är väldigt lätt att lossa från formens botten och flytta över till ett tårtfat.

4 kommentarer:

 1. Ett recept värt att testa vid rätt tillfälle. Säkert mycket godare än den variant som finns i butikens frysdisk./Aina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går inte att jämföra med frysdisktårtan. Mycket bättre!

   Radera
 2. Mmmm.... denna låter smarrans god!
  Tror du man kan använda mandel istället för hasselnöt.... har allergier i tårtätarskaran.

  Grattis i efterskott Karolina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hasselnötterna går helt säkert att byta ut mot mandel -och daimen mot nästan vad som helst som man gillar.

   Radera