söndag 2 februari 2014

Bregottfabrik hemma

Igår var jag ute nästan hela dagen. I stallet, på hundpromenad, i stallet igen. När jag kom hem på eftermiddagen bestämde jag mig för att det var en varmchokladdag. Till chokladen åt jag ostfrallor. Frallorna var självklart av den kalljästa sorten och mellan bröd och ost hade jag alldeles nygjort, bredbart smör. Jag vet att mamma brukade göra sådant smör när vi var små. Det finns en episod när mamma väntade min äldsta bror och bara sov hela tiden. Jag var fyra år och hungrig. Eftersom jag alltid varit ganska handlingskraftig så bestämde jag mig för att göra mig en smörgås. I skafferiet, högre upp än jag egentligen nådde, stod en skål full med smör. I mina försök att få ner den välte den och allt smöret hamnade på golvet. När mamma kom in i köket försökte jag förtvivlat städa upp röran.

Anledningen till att jag gjorde eget smör nu var ett inlägg med en länk på Facebook. En länk till recept på hemmagjort smör. Jag tror inte det blir billigare att göra smöret själv. Inte mycket billigare iallafall. Men jag vet exakt vad som finns i det och det blir väldigt gott. Man kan dessutom frysa in det i mindre mängder så risken för svinn elimineras. Ja just det, frys in det i förpackningar med ojämn yta så får man ett fint mönster i smöret med. Jag fick möjlighet att använda den lilla smörskålen från servisen Old Höganäs som jag ärvt av farfar på rätt sätt.Fördelar så goda som några.

Bredbart smör (2,5-3 dl)
250 g (ekologiskt) smör
3,5 msk vatten
3,5 msk (ekologisk) rapsolja
flingsalt

Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det sedan vitt och fluffigt. Tillsätt vatten medan smöret vispas och sedan rapsoljan. Antingen har man i flingsaltet nu och smakar av så det blir lagom, eller smälter man saltet i vattnet. Jag valde det första alternativet och pimpade det färdiga smöret med flingsalt med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar