tisdag 16 september 2014

För första gången någonsin

Idag har jag gjort något jag aldrig gjort tidigare. Kokat nyponsoppa. Enkelt men lite tidskrävande. Själva plockningen var mest trevlig och pågick under en långpromenad med hunden i strålande sol och värme. Trädgårdshandskar är bra att ha, det minskar antalet rivsår av rostaggar. Det tidskrävande var att snoppa alla nyponen, dela på hälften och kontrollera att de inte var maskätna. En del är det, så man bör plocka några deciliter extra. Soppan blev väldigt smakrik jämfört med de köpevarianter som finns. Och så känns den mer miljövänlig. Det gillar jag. Serveras som man själv vill. Varm eller kall, med tillbehör eller inte. Jag åt mycket nyponsoppa när jag var liten. Hos Gamlamormor var det med vispgrädde, hos Mormor och Morfar med glass -eller var det glass med nyponsoppa kanske? Båda goda varianter.

Nyponsoppa 4 portioner
7 dl färska nypon
1,5 l vatten
1,5 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl

Snoppa och dela nyponen. Kassera dem som är maskätna. Koka upp 1,5 l vatten. Häll i nyponen och låt koka i 20 minuter. Ta av plattan och mixa med en stavmixer. Sila genom en finmaskig sil så får man bort fröerna (klipulvret). Häll tillbaka nyponsoppan i kastrullen och rör i strösocker. Rör ut potatismjölet i några matskedar vatten och tillsätt till nyponsoppan. Värm upp igen under lätt omrörning och ta från plattan efter första bubblan.

1 kommentar:

  1. Kokade nyponsoppa naturell förra hösten. Absolut läge för en repris nu. Tack för att du påminde./Aina

    SvaraRadera