Karolinas franska potatissallad (4 port.)
6 stora potatisar (fast sort)
1 knippe rädisor
1 kruka slätbladig persilja
3-4 vårlökar
3 msk valfria färska örter
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk fransk senap
salt
Skala och koka potatisen (jag brukar skiva den innan jag kokar, enklare att skiva och kokar snabbare). Skiva rädisorna och vårlöken tunt, hacka persiljan och lägg i salladsskålen. Lägg i den kokta potatisen. Blanda olivolja, vinäger, senap och salt. Hacka de färska örterna (fast idag tog jag en genväg och använde Findus frysta färdighackade blandning med franska örter. Väldigt smidigt...). Blanda i örterna i olivoljeblandingen och häll över övriga ingredienser. Blanda väl. Klart!
Nötfärsspett
400 g nötfärs (lammfärs blir ännu godare)
1 ägg
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk curry
salt, peppar
Blanda alla ingredienser. Dela i ca 10 bitar, forma och trä på spett. Klart att grilla!
Fast det bästa sparade jag till sist. Rabarberna är rekordtidiga i år och här kommer den utlovade rabarberpajen från Birgittasystrarna i Vadstena. Till pajen på bilden har jag använt 3/4 sats.
Vadstenanunnornas rabarberpaj (6-8 port.)
200 g rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
2 dl socker
2 dl havregryn
ca 6 dl rabarber
2 dl socker
Dela rabarberna i mindre bitar och lägg i botten på en form. Häll över 2 dl socker. Blanda smör, vetemjöl, socker och havregryn till en smulig deg. Fördela ovanpå rabarberna. Baka i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 45 min. Pajen går självklart att variera i all oändlighet. Vilken frukt eller bär som helst fungerar. Jag har gjort den med jordgubbar, blåbär, björnbär, äpplen, äpplen och rabarber, päron. Är frukten sur, tillsätt socker, är den blöt av sig, blanda i lite potatismjöl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar