söndag 28 juli 2013

Grekiskt iskaffe

En dag som idag, när värmen varit kvalmigt tryckande och man bara längtat efter regnet som aldrig kom, känns inte vanligt kaffe speciellt lockande. Bryr sig koffeinberoendet om det? Nej. Då är grekiskt iskaffe perfekt gott och svalkande. Frappé kallas det i Grekland och är väldigt enkelt att göra men smakar inte alls som det man kan köpa med liknande namn på diverse kaffebarer här i Sverige. Det enda som behövs är den där gamla lattevispen som "alla" köpte för sådär 10 år sedan och som mest agerar hyllvärmare numera, iallafall hos mig. Så här gör man en äkta, grekisk frappé:

Frappé, 1 glas
1-1,5 dl kallt vatten
2-3 tsk snabbkaffe
2-3 tsk socker
is
0,5-1 dl mjölk

Häll 0,5 dl kallt vatten i ett högt kärl och blanda i snabbkaffe och socker. Den större mängden kaffe om du vill ha starkt kaffe, den mindre om du vill ha mindre starkt, mer socker om du vill ha det sött, mindre om du inte vill ha det så sött. Jag har specialkaffe för just frappé som jag har köpt i Grekland, men vanligt snabbkaffe går lika bra. Vispa med lattevispen tills det blivit ett tjockt skum. Lägg isbitar i botten av ett stort glas, häll över kaffeskummet, fyll på med vatten och mjölk. Det ska vara ca 2/3 vätska och 1/3 skum i glaset. (Lite för mycket skum i glaset på bilden alltså). Stick i ett sugrör, sätt dig bekvämt på en skuggig plats, sippa på ditt kaffe och dröm dig bort till Medelhavet.

3 kommentarer:

 1. Kan man smaksätta den med vaniljessens tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man alldeles säkert. Det är bara fantasin som sätter gränser. Mitt socker smakar lite vanilj eftersom jag lagt vaniljstänger i det.

   Radera
 2. Mannen fixade hem lite snabbkaffe...så nu ska det testas ;-) :-P

  SvaraRadera