Grov frukt- och nötlimpa
1 L filmjölk 3%
2 dl mörk sirap
3 dl solrosfrön
1 dl hela hasselnötter
1/2 dl lätt hackade valnötter
1 dl rågkross
1 dl russin
1/2 dl torkade aprikoser, klippta i småbitar
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Häll filmjölk, sirap och torra ingredienser t.o.m. saltet i en bunke. Rör om. Tillsätt mjölet. Blanda. Häll upp i två brödformar, ca 1,2 L (IKEA har för 19 kr st. De är perfekta.) som har klätts med bakplåtspapper i botten. Strö över lite grovt rågmjöl som dekoration. Grädda långt ner i ugnen i 30 minuter. Täck bröden med aluminiumfolie. Grädda ytterligare 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda i 30 minuter till (totalt 1,5 timma i ugn). Ta ut och låt vila i formarna i några timmar.
Limporna blir kompakta. Väger ca 1,1 kg styck. Jag förvarar brödet i kylen. Där håller det sig färskt i mer än en vecka. Det går även utmärkt att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar