torsdag 27 maj 2010

Grov frukt- och nötlimpa

Sedan i julas har jag knappt köpt något bröd. Jag har bakat. Det filmjölksbröd som i tidningen Lantliv kallades Decemberbröd. En hel del limpor har också sålts till vänner och bekanta och därmed delvis finansierat min och Ebbas Grännasemester till häst. Självklart har jag även modifierat receptet. Så här kommer min version av brödet:

Grov frukt- och nötlimpa
1 L filmjölk 3%
2 dl mörk sirap
3 dl solrosfrön
1 dl hela hasselnötter
1/2 dl lätt hackade valnötter
1 dl rågkross
1 dl russin
1/2 dl torkade aprikoser, klippta i småbitar
1,5 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Häll filmjölk, sirap och torra ingredienser t.o.m. saltet i en bunke. Rör om. Tillsätt mjölet. Blanda. Häll upp i två brödformar, ca 1,2 L (IKEA har för 19 kr st. De är perfekta.) som har klätts med bakplåtspapper i botten. Strö över lite grovt rågmjöl som dekoration. Grädda långt ner i ugnen i 30 minuter. Täck bröden med aluminiumfolie. Grädda ytterligare 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda i 30 minuter till (totalt 1,5 timma i ugn). Ta ut och låt vila i formarna i några timmar.

Limporna blir kompakta. Väger ca 1,1 kg styck. Jag förvarar brödet i kylen. Där håller det sig färskt i mer än en vecka. Det går även utmärkt att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar