Jag följde ett recept på lingonpäron sådär på en höft. Nu svalnar päronen i lagen så jag vet ännu inte hur de smakar, men de är vackra och lagen är god. Björnbären återvanns och blev till 7 burkar marmelad enligt Munkagårds princip "Jordgubbssylt för ekonomiska".
Björnbärspäron
1,5 kg björnbär
2 vaniljstänger
3 dl vatten
300-400 g socker (beroende på hur söta man vill ha päronen)
1 kg päron
Dela vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Koka upp vaniljstänger, frön, björnbär och vatten. Låt sjuda i ca 10 minuter. Skala under tiden päronen. Skala även skaftet och låt ca 1 cm vara kvar. Sila av björnbärsvätskan (slarvigt om bären ska återvinnas som sylt/marmelad) och häll i en kastrull. Lägg i päronen och koka tills de är mjuka, ca 20 minuter. Ta upp päronen och lägg i burkar. Låt vätskan koka in lite och häll över päronen. Om man vill konservera kan man sätta till Atamon till vätskan efter att den kokat in. Låt svalna och förvara i kylskåp. Servera med vispad grädde eller vaniljsås, toppat med hackade valnötter.
Så mysigt att ha egna päron i trädgården!
SvaraRadera*haha*. Jag har två gigantiska träd, når bara en bråkdel av frukterna. När jag köpte huset fanns här tre päronjättar men ett var så gammalt och dåligt så det fick jag ta ner. Undrar varje höst hur den som en gång planterade dem tänkte. 3 päronträd och 1 äppelträd... Päron är liksom inte alls lika användbart som äpplen. Någon som bodde här då måste ha varit sjukt förtjust i päron. :)
SvaraRaderaUnderbart! Ska genast göras! :)
SvaraRaderaJag har provsmakat nu och konstaterat att vaniljvisp och lite hackade valnötter blir väldigt bra till. Går dock att minska lite på sockret, beroende på hur sötsugen man är. :)
SvaraRadera