tisdag 16 augusti 2011

Hampustårta

Ponnysommaren är slut. I lördags åkte världens sötaste och envisaste Hampus tillbaka hem för att börja jobba igen. Till vardags är han nämligen ridskoleponny. Han utbildar små, småländska flickor och pojkar i ridningens konst. Ett ansvarsfullt arbete. Som avslutning på vår sommar tillsammans anordnades Linneskogsmästerskapen i dressyr för ponny i torsdags. Ebba och Hampus red upp Lätt C:1, jag dömde och hela Ebbas familj var där som publik. De var ett så duktigt ekipage, Ebba och Hampus, och Ebba red bättre än jag någonsin sett henne göra. De belönades självklart med en gulblå rosett och en påse morötter. Hampus sträckte på sig och lät stolt rosetten fladdra i vinden. Han hade varit med förr. Han visste hur man beter sig på en prisutdelning.

Som brukligt är fanns även en servering där alla åskådare kunde få kaffe och en bit Hampustårta (kommer från Ernst Kirschsteigers bok "Sommar med Ernst" och heter där Midsommartårta) med björnbär som vi plockade tillsammans, Hampus, Ebba och jag, kvällen före tävlingsdagen. Eller... jag plockade. Ebba och Hampus åt. Hampus var alldeles skummig och lilarosa om munnen när vi kom tillbaka till stallet och kunde inte få tillräckligt många björnbär. Jösses vad gott! såg han ut att säga. Hampus fick inte smaka på tårtan men hade han gjort det hade han sannolikt gillat den för alla som smakade tyckte den var en höjdare.

Hampustårta (ca 8 bitar)
smet:
3 ägggulor
150 g smör
5 msk vispgrädde
1,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
maräng:
3 äggvitor
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
fyllning:
3 dl vispgrädde
3 dl bär
1 msk florsocker

Smält smöret. Vispa ihop äggulor, smör och vispgrädde. Blanda i de torra ingredienserna till smet 1. Vispa äggvitorna med lite av strösockret med elvisp eller hushållsassistent. Tillsätt sockret och vaniljsockret lite i taget tills marängsmeten är seg och blank. Häll smeten i en liten långpanna, ca 25 x 30 cm. Bred marängen över. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader i 30 minuter. Låt botten svalna. Lägg ihop tårtan strax innan den ska serveras. Vispa grädden hårt. mosa bären lätt och blanda med florsockret för att sedan blanda slarvigt med vispgrädden så fyllningen blir "randig". Dela botten i två delar. Lägg bärgrädden om fyllning mellan de båda bottenhalvorna. Garnera med färska bär och pudra med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar