lördag 18 augusti 2012

Puttenuttegulledutt och blåbärsmuffins

Efter ett besök hos farbror knotknackaren har man rätt att belöna sig. Eller är det helt enkelt så att kiropraktorbesöken av någon underlig anledning sammanfaller med besöken i Halmstad där närmaste Lagerhaus finns? Som dessutom ligger på några minuters gångavstånd från nämnda kiropraktors mottagning? I vilket fall övertygade jag mig själv snabbt och lätt om vikten av belöning och smet in i pryttelbutiken. Tio minuter senare kom jag ut med en stor påse full av smågodis. Det mesta väldigt sött. Det mesta rosa. Ett nytt durkslag. Rosa. En ny liten skärbräda. Rosa. En ny måttsats. Rosa. En ny slickepott. Rosaprickig. Allt så sött så det får hänga framme i köket istället för att husera i de redan överfulla lådorna.

Det blev ett impulsköp till, visserligen vitt men minst lika sött. Silikonmuffinsformar med öra och tillhörande fat. Cup cake-formar på riktigt. Här med blåbärsmuffins och blåbärsfrosting. Förpackningen innehöll fyra formar och en halv sats av blåbärsmuffinsreceptet blev perfekt.

Blåbärsmuffins (ca 8 stora, 16 små)
50 g smör
1,5 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl blåbär

Smält smöret och blanda med mjölken. Låt svalna medan socker och ägg vispas vitt och pösigt. Rör i mjölkblandningen, vetemjöl och bakpulver till en jämn smet. Fördela smeten i muffinsformar. Lägg i blåbären. Grädda mitt i ugnen på 225 grader C i ca 10 minuter.

Blåbärsfrosting
40 g smör
100 g philadelphiaost
0,75 dl florsocker
1-2 msk blåbärssylt (valfritt)

Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa ihop smör, philadelphiaost, florsocker och blåbär. Bred på muffinsen när de svalnat. Toppa med några blåbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar