onsdag 23 januari 2013

Fastrarnas mandeltårta

Har jag nämnt att min Mormor och Morfar en gång hade kafé? Förmodligen så ofta så det blivit tjatigt. Har jag berättat att kaféet från början var min Mormors fastrars då? Kanske inte riktigt lika många gånger. Det var från fastrarna kaféet fick sitt namn -Östmans kafé. På det kaféet kunde man köpa fastrarnas egen mandeltårta. Kaféet stängdes på 60-talet, men mandeltårtan har hängt med och serverats vid otaliga familjehögtider. Den är enkel och går att variera i oändlighet. Mandelbotten garneras med grädde och säsongens frukter. På sommaren jordgubbar, på vintern t.ex. kiwi, vindruvor eller clementinklyftor. Morfar säger visserligen att trots att han alltid använt fastrarnas recept (fastrarna hette egentligen Jenny och Ester) så blev tårtan aldrig som fastrarnas. Deras var mer kompakt och torrare. Jag tror jag föredrar Morfars något mindre kompakta och saftiga variant.

Själv har jag bakat den då och då, men det var många år sedan den fick äran att bli födelsedagstårta. Så det var dags. Min vana trogen var jag tvungen att förnya lite. Men bara lite. Istället för snyggt spritsad grädde och färsk frukt ovanpå lade jag ihop det. Får jag presentera:

Karolinas födelsedagstårta 2013
Fastrarnas mandeltårta med lingongrädde och riven vit choklad.

Mandelbotten
200 g mandel
6 äggvitor
3,75 dl socker
2 droppar ättika
1 msk potatismjöl

Garnering
4 dl vispgrädde
200 g frysta lingon
1 dl florsocker
25 g vit choklad

Skålla och skala mandeln. Låt den torka några timmar. Hacka mandeln fint och blanda i potatismjölet. Vispa äggvitorna och en dl av sockret. När äggvitorna börjar bli till ett vitt och fluffigt skum, tillsätt 2 droppar ättika och resten av sockret, lite i taget, tills sockret löst sig helt och marängen är fast och blank. Ett tips för att få till en riktigt bra maräng är att vispa i en väl diskad, rostfri bunke. Fett fastnar i plast och fett gör att äggvitorna blir svårare att vispa. Vänd ner den hackade mandeln. Häll över i en bakpappersklädd form (eller en silikonform, då behövs inte något bakpapper) och grädda i 175 grader i en timma. Låt tårtbotten svalna innan den tas ut ur formen.

Låt lingonen tina och blanda med florsockret. Riv chokladen grovt. Vispa grädden hårt och blanda i lingonen. Bred över tårtbotten. Toppa med den rivna chokladen.

5 kommentarer:

  1. Grattis på födelsedagen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag börjar bli gammal på riktigt. :)

      Radera
  2. Säkert en supergod tårta men sex äggvitor - det betyder sex äggulor som också ska användas. En äggula i vaniljsåsen och en som redning i soppan men de andra fyra? Kan man baka plättar eller våfflor på en smet av enbart gulor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan göra en smet på 2 ägg och resten äggulor. Eller en kaka med bara äggulor. Eller ger du dem till katterna. :)

      Radera
  3. Grattis i efterskott! :)

    Där ser man, du har bakning i generna! :)

    Psst Aina - gör smörkräm, hollandaisesås, äggröra eller bara en god toddy med färskpressad apelsin eller någon god sprit i! :)

    SvaraRadera