söndag 9 augusti 2009

Jag glömde ju äpplena

Kanske för att äppelskörden blir sådär i år? Jag har bara ett äppelträd men jag är glad i det. Mest för att det är en gammal, halländsk sort som heter Brunnsäpple. Trädet är gammalt så jag har planer på att ympa på det på en ny stam inom kort.

Äpplen är annars väldigt användbart och de år jag får stor skörd så massproducerar jag min egen skånska äppelkaka. Receptet nedan är ungefärligt för jag brukar göra en stor laddning ströbrödsblandning, klyfta mängder av äpplen och fylla folieform efter folieform som sedan hamnar i frysen och sprider lite sommar hela vintern.

Morfar brukar göra en väldigt god äppeldricka som också kräver mycket äpplen. Drickan är kalorisnål och toppen som måltidsdryck men den är helt OK tillsammans med sprit också enligt morfar :).

Karolinas skånska äppelkaka
6-8 skalade, urkärnade, klyftade äpplen
1,5 dl ströbröd
1 dl socker
1 msk kanel
smör

Blanda ströbröd, socker och kanel. Varva äpplen med ströbrödsblandningen, ca 3 lager av varje. Avsluta med ett lager ströbrödsblandning. Ta ut smöret ur kylen och skär skivor med osthyveln. Täck översta lagret med ströbröd. Ställ in i ugnen på 200 grader i 30-45 min (tills det ser gyllenbrunt och färdigt ut).

Morfars äppeldricka
6 L äpplen
6 L vatten
ca 100 g citronsyra
Atamon

Koka vattnet och låt det kallna. Dela äpplena i bitar (skala ej). Häll vattnet över äpplena. Låt stå svalt i 5-6 dagar. Tillsätt citronsyra så det får frisk smak. Ju surare äpplen desto mindre citronsyra. Tillsätt Atamon enligt instruktion på flaskan (frivilligt).

2 kommentarer:

  1. Satt och bläddrade genom dina dessertrecept på jakt efter något som smaskigt som jag kan laga någon gång. Läste om ditt äppelträd. Men bronsäpple? Ät du säker? Jag tror att du har ett brunnsäppleträd, Hallands landskapsäpple. Vårt brunnsäppleträd blåste omkull i septemberstormen 1969. Trots att det är så länge sedan, pratar vi om hur goda dessa äpplen var. Ska försöka få tag i ett nytt. Bra att du påminde mig. Såg att sorten finns att köpa i en plantskola i Rångedala./Aina

    SvaraRadera
  2. Du har så rätt Aina, det är ett Brunnsäpple. Men med halländsk touch och förvanskning har min morfar alltid trott att det heter "Bronsäpple" och förde detta fel vidare. Såg också att det finns att köpa på Rångedala plantskola. Men visst borde det finnas på Lindhult med? De är ju fruktträdsspecilister.

    SvaraRadera