Smulpaj med mandelmassa
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl strösocker
100 g smör
75 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
500 g rabarber
1/2 dl strösocker
1 msk potatismjöl
Grovriv mandelmassan. Blanda mjöl, havregryn, socker, smör. mandelmassa, vaniljsocker och salt till en smuldeg. Skölj, skala och dela rabarbern i centimeterstora bitar och lägg i botten på pajformen. Strö socker och potatismjöl över rabarberna och rör runt lite. Fördela smulpajen över rabarberna. Grädda i ca 175 grader långt ner i ugnen i ca 25 minuter.
Man kan självklart byta ut rabarberna mot annan frukt, t.ex. jordgubbar, hallon eller blåbär. Efter tips från Frk Kaka blandade jag rabarber och hallon i min paj. Rabarber och jordgubbar är en annan erkänt god kombination. Eller varför inte en skogsbärspaj? Björnbär, blåbär och hallon?
Pajen ska provsmakas imorgon när vi firar mammas födelsedag och därför bakade jag den i min "bäraform". En praktisk, alldeles vanlig form med avtagbara kanter. Det ovanliga och ovanligt praktiska är att den även har ett lock med handtag. Lätt att ta med med andra ord.
Det lät gott med mandelmassa i. Blev det en god blandning i din paj också? :) Sist gjorde jag med jordgubbar/rabarber och det blev också gott.
SvaraRaderaJättegod. Smakade förvånansvärt mycket hallon. Fast jordgubbar är nog snäppet bättre. Undrar hur jordgubbspaj med fläderblommor blir?
SvaraRaderaDu har det så fint och pyssligt här hos dig. Men får jag säga att jag saknar utsikten ibland?
SvaraRaderaVisst får du. Jag saknar den också då och då. Här är jag så gulligt PK. :)
SvaraRaderaBlev sugen på rabarberpaj men har ingen mandelmassa hemma, så jag dubblar havregrynen istället. Brukar funka men inte lika läckert förstås.
SvaraRaderaDå blir det nästan Nunnornas och den är gudagod.
SvaraRadera