lördag 9 juni 2012

Höjdarodling

Lördag, tom kalender, sol och klarblå himmel en dag i juni. Som gjort för trädgårdsarbete. Jag har varit riktigt effektiv om jag får säga det själv. Överst på att göra-listan stod "plantera ut rondiniplantorna". En pallkrage har länge varit paxad för just detta, men innan plantorna sattes i jorden hade jag lite shopping och lite pyssel framför mig. Rondinin, som är en liten squash, ska nämligen odlas på höjden. Första stoppet på shoppingturen blev byggvaruhuset. Där införskaffades armeringsnät och armeringsjärn. Jag var nog en lustig syn på väg hem, med armeringsjärn som stack ut genom bilens framruta och armeringsnät på taket. Väl hemma började jag med att fjäska. En och en halv säck kogödsel blandades i odlingslådan.


 Sedan klippte jag till armeringsnätet till tre lagom och lika stora sektioner. Medan jag klippte prisade jag min nya bultsax och klappade mig själv på axeln för att jag investerat i den. "Klipp, klipp, klipp" så var det klart. Näten placerades i sicksack och fästes ihop med najtråd. Tog typ 20 minuter. Armeringsjärnen då? Ja, jag trodde de skulle behövas för att stabilisera näten, men det gjorde de inte alls. Näten står hur stadigt som helst. Så armeringsjärnen får bli klätterstöd åt en övervuxen klematis längst ner i trädgården istället.


 Avslutningsvis fick rondiniplantorna kliva ner i lådan. Tanken är att de ska slingra sig uppåt på armeringsnäten istället för att breda ut sig så som minipumporna gjorde för några år sedan. De hotade liksom att ta över hela trädgården. Eftersom jag alltid tar i lite för mycket när jag sår så har jag nu 9 plantor över. Alla fröna grodde, jag har satt 4 och gav bort 2 till grannen. Någon som gillar squash och har plats kvar i landet? De har knopp allihop, så det är hög tid att sätta ut dem. Rondinin flankeras förresten av broccoli, lila sådan. Jag har aldrig odlat broccoli tidigare men fick fröna av en kompis som för sent insett att man behöver växthus för att förgro. Lila är ju lite coolt, så jag hoppas det blir någon liten skörd iallafall.


3 kommentarer:

  1. Lycka till med Rondinipumporna! Även de flesta av våra pumpaplantor klev i jorden på eftermiddagen igår (lördag). Har noll koll på om Rondinifröna har grott men hoppas på gröna små pumpor att ugnsbaka när hösten kommer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det ser lovande ut. Om inte era tagit sig har jag 9 plantor ni kan få. ;)

      Radera
  2. Hur går det med höjdarodlingen? Jag är lite nyfiken på att se hur den tar sig./Annika

    SvaraRadera