torsdag 20 januari 2011

2011 års födelsedagstårta

Det har blivit tradition att testa en ny tårta varje gång jag fyller år. Gärna en egenkomponerad. I år blev det vit chokladmoussetårta med chokladmandelbotten (recept från en snarlik tårta på ICAs receptsidor) och björnbärsgelétäcke (plockat från nyblivna dietisten Helenas blogg). Smakerna kompletterade varandra perfekt. Sötman i botten, mjukheten i moussen och syrligheten i gelén. Tillverkningen innehåller många moment men enkla ingredienser och varje del går snabbt att fixa. Den går dessutom utmärkt att göra färdigt i förväg.

Karolinas födelsedagstårta 2011
Chokladmandelbotten
200 g mandelmassa
2 msk kakao
1 ägg
1 äggvita
1 nypa salt

Vit chokladmousse
200 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl vaniljkesella
2 gelatinblad

Björnbärsgelé
4,5 gelatinblad
300 g frysta björnbär
4,5 msk vatten
3 msk strösocker

1. Riv mandelmassan grovt. Blanda alla ingredienser till botten till en jämn smet. Häll upp i bakpappersklädd form (22 cm i diameter) med löstagbar botten. Grädda långt ner i ugnen på 175 grader i 15-18 minuter. Låt svalna. När botten har svalnat, lossa den från bakplåtspappret. Lägg nytt bakplåtspapper i botten som sticker ut utanför botten. Klä formens kanter med plastfolie som också sticker ut på både under- och överkant -så det blir enkelt att avlägsna när tårtan är klar. Lägg tillbaka botten i formen.

2. När bottnen har svalnat, smält den vita chokladen i vattenbad. Vispa grädden hårt. Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Vispa ägget lätt. Tillsätt chokladen under omrörning. Blanda i vaniljkesellan. Ta upp gelatinet, krama ur det och smält i mikrovågsugnen. OBS! Det behövs bara några sekunder. Droppa i gelatinet i chokladblandningen under omrörning. Vänd till sist i den vispade grädden och bred ut moussen på chokladmandelbotten. Ställ svalt för att stelna.

3. Lägg gelantinbladen till björnbärsgelén i blöt i ca 5 minuter. Lägg björnbär, vatten och socker i en kastrull och låt koka 3-4 minuter så björnbären blir mjuka och börjar dela sig. Ta av plattan, krama ur gelatinet och tillsätt till björnbären. Rör tills gelatinet löst sig och ytterligare några minuter. Häll sedan gelén över den stelnade moussen och ställ svalt för att stelna. Se till så underlaget är plant med, annars blir gelétäcket ojämnt.

När det är dags för servering, ta försiktigt bort formens kant, plastfolien, formens botten och smörpappret.

2 kommentarer:

  1. Vad fin den blev! Och trevlig blogg du har! :)

    SvaraRadera
  2. Och god! Botten kanske är ett alterantiv du gillar. Istället för digestive? Tack föresten, både för att du gillar min blogg och för receptet.

    SvaraRadera