torsdag 13 januari 2011

Vinterkafé och Projekt Ponnysommar

De senaste två somrarna har brorsdottern och jag varit på hästsemester tillsammans. Vi har hyrt ett torp och varsin häst utanför Gränna, ridit ut i naturen 2-3 timmar om dagen och däremellan turistat i området och ätit mängder med godis och snacks. Det har varit så otroligt mysigt. Men i år tänker vi ta ett steg till och hyra ponny hela sommaren här hemma. Fast det kostar pengar. Vem ska betala? Inte mamman. Inte pappan. Inte faster. Vad göra? Projekt Ponnysommar var fött. Pengarna ska tjänas ihop på olika sätt. Vi började med ett möte. Brain storming. Mind mapping. En av bubblorna hette "kafé". Det hade vi i tisdags.

Gästerna kunde köpa pepparkakor, lavendelskorpor, hemmagjorda Mozartkulor, kladdkaka med apelsinsmak, semlor i tre storlekar och minpajer med spenat och fetaost. Allt till ytterst rimliga priser. Eftermiddagens mest populära dryck blev varm choklad med vispgrädde, tätt följd av min egen jordgubbssaft.

Minipajerna var en kombination av två recept de blev väldigt goda. Riktigt bra på buffébordet. Självklart kan man göra en enda stor paj också om man vill.

Minipajer med spenat och fetaost (15-18 st)

Pajdeg:
75 g smör
2,5 dl vetemjöl
3/4 dl kesella
1/2 tsk salt

Fyllning:
200 g fetaost
200 g fryst spenat
1 liten el. 1/2 stor rödlök
2 dl mjölk
2 ägg
salt, svartpeppar

Blanda smör, salt och vetemjöl till en grynig massa. Blanda i kesellan och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylskåp minst 30 minuter. Hacka spenaten och riv fetaosten grovt. Finhacka rödlöken. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Blanda i spenat, fetaost och rödlök. Tryck ut pajdegen i små aluminiumformar. Häll i äggstanningen. Grädda mitt i ugnen, 225 grader C, i ca 20 minuter.

2 kommentarer:

  1. Vilken bra idé. Ponnysommaren blir dubbelt så rolig på det här viset.

    SvaraRadera
  2. Ja verkligen. Jag tror allt vinner på att man får göra en egen insats. Gratis är gott men inte alltid nyttigt.

    SvaraRadera