lördag 26 februari 2011

70-talskaka

Jag vet inte hur det kom sig men igår kväll fick jag för mig att jag skulle fredagsmysa med något jag inte gjort eller ätit sedan jag var liten. Då tillverkades de frekvent hemma. Det handlade om kokosrutor, även kända som skumrutor. Hemmagjorda Mums Mums. Jag googlade och hittade recept. Alla ingredienser fanns i skåpen så jag satte igång. Enda lilla problemet var att omvandla gelatinpulver till rätt mängd gelatinblad men jag lyckades. Till höger syns resultatet.

Kokosrutor
5-6 gelatinblad
1 äggvita
0,75 dl florsocker
4,5 dl strösocker
1,5 dl kallt vatten
1,5 dl kokhett vatten

4 dl kokosflingor
2 msk kakao

Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Ta 5 blad om du vill ha mjukare skum och 6 blad om du föredrar lite hårdare. Blanda äggvita, florsocker, strösocker och kallt vatten lätt. Ta det kokheta vattnet av värmen, ta uppgelatinbladen, krama ur dem och lös i det varma vattnet. När bladen löst sig helt, tillsätt till de övriga ingredienterna. Vispa i ca 25 minuter tills det har blivit en vit, fluffig, seg smet. Det underlättar att använda någon form av hushållsassistent.

Blanda under tiden kokos och kakao i en bunke och häll ett tunt lager i botten på en fyrkantig form ca 20x30 till 30x40 cm. När smeten är klar, bred ut jämnt över kokoslagret och strö ut kokosblandning på toppen av smeten. Ställ kallt för att stelna i ca 2 timmar. När smeten stelnat, skär i lagom stora kvadrater och vänd kanterna i restrerande kokosblandning. Klara att äta!

Det går utmärkt att frysa kokosrutorna, annars ska de förvaras i kylskåp.

9 kommentarer:

 1. Så mycket socker! Tror jag bakar något annat istället./Aina

  SvaraRadera
 2. Mums, vad gott det låter! :) Nostalgiboken, som jag köpte på rean skulle kanske kunna vara något för dig!

  Aina - man behöver ju inte äta upp alla med tanke på sockret... ;)

  SvaraRadera
 3. Aha, dessa känner man igen. Numera obligatorisk närvaro på julens gottebord. Alltid populära, men ack så söta.

  SvaraRadera
 4. Faktum är att trots allt sockret är de varken extremt söta eller kaloririka. Och satsen ger sisådär 30-40 kakor. Har en idé om att tillsätta tuttifruttiarom till smeten och doppa i syrligt tuttifruttiströssel istället också. Ska testa.

  Nostalgibok låter som något för mig. :)

  SvaraRadera
 5. Åh dessa minns jag från barndomens kalas hos min kompis Anna! Dom var mäkta populära bland tjejerna med klackskor och rosetter i håret :-)

  Kram från Maria i Stockholm

  SvaraRadera
 6. Stoooora rosetter skulle det vara. :) Jag är nästan förvånad men jag tyckte de var godare nu än jag mindes dem. Kan bero på att mamma måttade halvdant med gelatinet vilket ofta resulterade i mycket fasta kokosrutor.

  SvaraRadera
 7. Wow, kokosrutor, det har jag aldrig vågat göra själv! De ser jättefina ut!

  SvaraRadera
 8. De blev riktigt bra och jag åt alldeles för många själv. En baggis att göra för en sötsaksexpert som du. :)

  SvaraRadera
 9. Kan tyvärr inte hålla med om mängden gelantinblad, ja brukar använda pulver och då 1 1/2msk på samma recept, men hade slut så jag testade med blad iställetå de skulle ha varit fler åtminstone 8st. 1tsk pulver är likamed 2st blad så dom blev ganska rinig och då vispade ja i en timme. Tyvärr annars är de här receptet kanon

  SvaraRadera