söndag 6 februari 2011

Nytt på kaféet


Vinterkaféet har varit öppet några timmar i eftermiddag. Eftersom vi mest har stamgäster brukar vi försöka förnya menyn lite varje gång. Idag bakade jag en morotskaka. Morotskakornas morotskaka. Saftig, lagom kompakt med mycket glasyr. Ebba smakade lite på glasyren och undrade var skålen fanns? Kunde hon möjligen få slicka den? Det fick hon.

Saftig morotskaka
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
3 dl rårivna morötter

glasyr
75 g smör
200 g philadelphiaost
1 dl florsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i de torra ingredienserna, använd gärna en mjölsikt till mjölet. Tillsätt matolja (jag använder ekologisk, kallpressad, närproducerad rapsolja som har en lite nötig smak, stor skillnad i kvalitet jämfört med de billigare varianterna men vilken neutral olja som helst går bra) och rårivna morötter. Häll i en smörad och bröad form, 20-22 cm i diameter. Istället för ströbröd kan man även använda kokosflingor. Grädda långt ner i ugnen, 175 grader C, i ca 45 minuter. När kakan har svalnat, vispa rumsvarmt smör, philadelphiaost och florsocker pösigt och bred över kakan.

2 kommentarer:

  1. Mmm, morotskaka är ju en hästälskares dröm. Typiskt att man aldrig lyckas passa in öppettiderna i kaféet. Nästa gång får ni annonsera längre i förväg.

    SvaraRadera
  2. Morötter är gott i alla former. Har precis knaprat i mig 3 stycken. Lovar att ha bättre framförhållning nästa gång. Lär bli om ca 4 veckor.

    SvaraRadera