torsdag 10 mars 2011

Nu är jag också inne

Samtidigt som jag bakade semlor såg jag att några mindre aptitretande bananer låg och tog plats i kylskåpet så jag blandade även ihop en banankaka och ställde in den i ugnen. Det skulle ta en timma. Efter en timma var den fortfarande smetig inuti. Det ÄR något fel på min ugn. Som om den inte klarar att hålla temperaturen en längre tid för det som ska gräddas i 10-15 minuter blir bra. Jag skulle iväg och hade inte tid att vänta utan stängde av ugnen och lät kakan stå kvar i eftervärmen. Det lyckades nästan men inte helt.

Vad gör man med en halvt döbakad banankaka? Innekakan nr 1 just nu. Den som kommer efter choclate chip cookies i jätteformat, gigantiska muffins och sött dekorerade cup cakes. Cake balls. Det är mjuk kaka blandat med något kladdigt, i grundutförande philadelphiaost, så man får en lagom kletig deg att rulla bollar av (faktiskt snarlikt klassiska svenska arraksbollar). Dessa bollar träs på pinnar, doppas i choklad och pyntas efter lust och förmåga. På inrådan av Frk Kaka bytte jag ut philadelphiaosten mot nötkräm (Eurocreme, den serbiska sorten som har en liten ton av citrussmak). Men det blir mycket mjuk kaka av en banankaka så en del blandades istället med jordnötssmör. De är inte klara ännu, står i kylen och blir lite hårdare och därmed lättare att doppa i chokladen. Planen är att garnera dem med hackade jordnötter.

Cake balls
ca 400 g mjuk kaka
ca 50 g philadelphiaost eller något annat kletigt som nötkräm eller jordnötssmör
choklad att doppa i
strössel, hackade nötter, kokosflingor eller något annat att pynta med

Smula sönder den mjuka kakan och blanda med philadelphiaosten till en jämn deg. Rulla bollar. Ställ in i kylen någon timma. Smält choklad över vattenbad. Doppa bollarna i choklad med hjälp av en sked, trä i en pinne (halva grillspettspinnar fungerar bra) och doppa i strössel/nöthack. Stick ner pinnarna i en oasis medan de stelnar.

2 kommentarer:

  1. Måste prova! Tänkt så länge att jag ska testa göra cake balls. Men det har inte blivit av. Känns lite pillrigt, men det kanske inte är det? Hur gick det för dig? Ha en fin vecka! :)

    SvaraRadera
  2. Det är ganska många moment så man bör ha gott om tid. Jag tyckte det var enklast att doppa bollen i chokladen först och sedan trycka i pinnen och avsluta med att doppa i strössel. Det förenklade att ha mycket strössel att vända bollen i med. Ha det bra!

    SvaraRadera