söndag 1 maj 2011

Fläderpaj med marängtäcke

Det bjöds inte bara på muffins med egenodlade rabarber när vi höll Påskkafé. Där fanns även en fläderpaj som fick sin smak från fläderblommor jag plockade på min fläder förra året och frös in. Den blev tilltalande för ögat, väldigt god och ändå lite annorlunda. Jag lade ihop två recept på citronpaj med marängtäcke och höftade lite själv för att få till slutresultatet. Den är lite meckig att baka med botten och kräm går utmärkt att göra i förväg.




Fläderpaj med marängtäcke (ca 12 bitar)
pajbotten
350 g vetemjöl
170 g smör
110 g strösocker
4 malda bittermandlar
1 ägg
0,5 dl vatten

fläderkräm
1 gelatinblad
250 g strösocker
6 ägg
1 dl fläderblommor
2 dl vatten
1 citron
100 g smör

maräng
2 äggvitor
1 dl strösocker

Hacka samman vetemjöl, smör, strösocker och bittermandel i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten och kör till en jämn deg. Låt vila i kylen i ca 1 timma. Kavla ut degen till en rundel som är ca 5 mm tjock, klä en pajform med degen och pricka botten. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter tills den är gyllenbrun.

Koka upp 2 dl vatten, 1 dl fläderblommor och saften av en pressad citron. Sila av blommorna. Blötlägg gelatinet. Rör samman socker, ägg och fläderavkok i ett vattenbad tills det når en temperatur på 86 grader. Rör tills blandningen når en temperatur av 86 grader. Då koagulerar gulan och krämen tjocknar. Ta bort bunken från värmen och rör i smör och det urkramade gelatinbladet.

Häll smeten i pajskalet och ställ att svalna, gärna i kylskåp över natten.

Värm ugnen till 225 grader. Vispa upp äggvitorna med ca 1 msk av strösockret. När vitorna börjat bli fluffiga, tillsätt lite socker i taget. Fortsätt vispa tills marängen är fast och glansig. Fördela marängen över fläderkrämen. Grädda i ugnen ca 2-4 minuter tills marängen fått lite färg. Servera med en kula vaniljglass.

2 kommentarer:

  1. Fläderpaj låter ju helt underbart! Måste absolut testa! :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, den blev en fullträff.

    SvaraRadera