tisdag 27 september 2011

Grönkål fast det inte är jul

De hade legat i frysen länge, korvarna med grönkål från Harplinge. Så länge så jag kände att det var dags att göra något av dem, trots att det inte är jul. Dessutom växer ju årets julgrönkål fortfarande i mitt trädgårdsland. (För läsare som inte har anknytning till Halland så kan jag berätta att stekt grönkål är det viktigaste tillbehöret till julskinkan här. Kallas även långkål.) Men om man inte ska steka kålen och smaksätta med grädde, sirap och vitpeppar, vad gör man då? Soppa kanske? Med den goda chorizon som finns på Willys? Ja, det gör man. Och det blir bra.

Grönkålssoppa med chorizo (5-6 port.)
ca 500 g kokt, hackad, fryst grönkål
ca 300 g chorizo
1 stor rödlök
1,5 dl grädde
2 dl mjölk
ca 6 dl vatten
salt, vitpeppar, svartpeppar, smör

Hacka löken fint. Hacka grönkålen lite extra. Skär chorizon i skivor. Hetta upp smör i en stekgryta och stek grönkål, lök och chorizo tills löken börjar mjukna och chorizon fått lite färg. Tillsätt grädde, mjölk och vatten. Mängden vatten är ungefärligt, tillsätt så mycket som du tycker är lagom. Låt soppan sjuda i ca 15 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och svartpeppar. Servera med ett pocherat ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar