Jag tror inte jag ätit pajen sedan vi flyttade från Uppsala och det är lääääängesedan men jag minns den väl. I somras när Titti med familj var här och hälsade på bad jag henne skicka receptet. Det visade sig att det var ett tag sedan hon bakade den hon med. Det som gör pajen lite annorlunda är att den innehåller äppelmos istället för färska äpplen. Äppelmos går att byta mot pärondito...
Tittis knäckiga äppel(päron)paj
botten
125 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
fyllning
3-4 dl äppel/päronmos
knäcktopping
100 g hasselnötter
75 g smör
0,75 dl strösocker
1,5 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
Smält smöret till botten och blanda med övriga ingredienser. Tryck ut i en pajform, ca 28 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Låt botten svalna. Bred moset över botten. Hacka hasselnötterna grovt, blanda med övriga ingredienser i en gryta och smält ihop. Bred över moset och grädda mitt i ugnen, 200 grader, i ca 15 minuter tills ytan är gyllene och knäckig. Servera pajen avsvalnad med vispad grädde.
Det här låter jättegott och så får man användning av en del mos också! :)
SvaraRaderaJag provade att göra päronmos på samma sätt, som jag gör äppelmos och det gick INTE, så nu förstår jag vad du menade! Blev en tunn sörja, men jag ska göra glasyr av den istället till en mazarinkaka.
Ps Paj/Tårta/Kaka är alltid rätt till frukost.... ;-) Ds
Päronglasyr låter riktigt gott det med.
SvaraRaderaDet är lagom att ta fram mosburken ur frysen samtidigt som man bakar pajbotten. Då har moset tinat när botten svalnat.