torsdag 20 december 2012

Lucka 20


I morse gick jag upp tidigt. Eller, jag... Rufus snarare. Han talade högljutt om att klockan var tid för morgonpromenad, ungefär 2 timmar innan han normalt vaknar. Det var bara att dra på kläderna och bege sig ut i mörkret. Katten gjorde oss sällskap på rundan och vi stannade alla till en stund i lekparken för att busa (Smilla) och nosa (Rufus). Hemma igen bestämde jag mig för att den tinade laxen skulle gravas. Före frukost. Först var planen limegravad lax men jag ändrade mig och valde att göra den a la Halland istället. Med fläder. Enligt receptet skulle det vara Hallandsfläder, inte vodka, men jag hade ingen hemma. Däremot hade jag ett ess i rockärmen -fläderblommor i en påse i frysen. Jag är helt säker på att det blir minst lika bra.

Hyllelax
1 kg laxfilé
4 msk (fling)salt
4 msk socker
1 tsk grovkrossad vitpeppar
4 msk koncentrerad flädersaft
3 msk vodka
saften av en 1/2 citron
1 dl Fläderblommor

Krossa vitpepparn grovt. Blanda peppar, salt, socker och fläderblommor. Skär laxen i två bitar. Täck laxfiléerna med salt/sockerblandningen. Blanda flädersaft, vodka och citronsaft. Lägg ihop laxen med skinnsidorna utåt. Lägg i en plastpåse, häll över flädersaftblandningen och ställ i press i 1,5-2 dygn.
OBS! Laxen ska frysas minst två dygn före gravning.

2 kommentarer:

  1. Inte för att vara petig Karolina, men har julstressen gripit tag i dig? Du brukar inte skriva så "konstigt" :)Receptet får läsas med lite egen fantasi,haha! GOD JUL!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Erkänn att det är lite roligt? När man försöker blogga från mammas iPhone kan det hända lite allt möjligt. :)

      Radera