lördag 8 december 2012

Lucka 8

Längst ner på min gata ligger ett hus byggt 1896. I det huset bodde en gång min mormor och hennes familj. Min gamlamormor fram tills hon lämnade jordelivet 1991. Hennes lägenhet var en självklar samlingsplats för alla hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn på lördagarna. Då bjöds det på kaffe och köpekakor. För köpekakor är så mycket finare än de man bakar själv. Tyckte gamlamormor. Jag tror hon gillar att man fortfarande kan gå hem till henne och fika, för idag är där kafé och konditori. Smockfullt med köpekakor med andra ord. Ståhlboms heter stället. Ett väldigt mysigt kafé där man lyckats bevara känslan av charm och värme i det gamla huset. Vid grindarna möts man av det här dekorerade trädet. Jag blir alldeles glad när jag ser det.

4 kommentarer:

 1. Synd att jag är i Falkenberg så sällan. Annars skulle jag fika hos Ståhlbohms och tänka på dig och din mormorsmor.
  Om jag inte minns fel har din mormor haft café? I så fall var låg det?/Aina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer precis. Mormor och Morfar tog över mormors fastrars kafé, Östmans. Det låg i gamla stan, på Storgatan, i ett hus som revs i slutet av 60-talet. Men en del av deras trädgård och muren finns kvar. Där kan man också sitta och fika en solig sommardag, för det är Falkmanskas uteservering. :)

   Men du har fikat vid gamlamormors finrumsbord. Det är mitt köksbord nu.

   Radera
 2. Åh så fin historia!

  Och nu är hembakt av högsta värde....tiderna förändras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ett härligt minne och jag är så glad att jag fortfarande kan fika hos min underbara Gamlamormor. Och visst är det lustigt hur sakers värde förändras med tiden?

   Radera