söndag 16 december 2012

Lucka 16

Idag har jag haft en riktig pysseldag. Bakat Decemberbröd, gjort Karolinas marsipanbröd, superenkla polkatryfflar från en av mina favoritbloggar, "Bara en kaka till...", knäck och en omgång till av Arlas kola. Den här gången smaksatte jag den med zest och saft av citron och den blev SÅÅÅ god! Himmelsk. Polkatryffeln var enkel att göra och blev väldigt bra den med men inte alls lika snygga som Helenas. De ska nog rullas i polkaskruvar och inte krossade polkagrisar som jag använde.

Citronkola (ca 50 stycken)
100 g smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
zest av 1 citron
1 msk citronsaft
0,5 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 krm ättika 24%
garnering: zest av en citron

Riv skalet av en citron. Smält smöret i en djup, tjockbottnad kastrull. Ta smöret från plattan och tillsätt övriga ingredienser. Koka upp på hög värme, sänk till medelvärme och låt koka tills massan har en temperatur av 121 grader C, alternativt klarar kulprovet. Häll upp massan i en form ca 15x20 cm, klädd med bakplåtspapper. Riv skalet av citron nummer 2. När massan svalat några minuter så ytan börjar stelna, strö över zest från den andra citronen. Låt stelna helt och skär sedan upp i bitar. Slå in bitarna i smörpapper (de kladdar ihop annars) och förvara svalt och torrt.

2 kommentarer:

  1. Vad kul att du gillade polkatryfflarna! Jag tror säkert att de var jättefina. Det lilla jag ser av det som skymtar i kanten på tryffeln på bilden tycker jag ser jättefint ut! :-) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! De är goda, det är det viktigaste. Problemet är att de krossade polkagrisarna blev "smutsiga" av chokladen från tryfflarna, så de ser lite ...solkiga ut. :)

      Radera