söndag 15 december 2013

Lucka 15 -Gravad lax


Tidsåtgång 10 minuter

Den var med redan förra året men förtjänar att återvinnas. Den gravade laxen bara ska finnas på mitt julbord och det jag gillar speciellt är att det både är lätt och snabbt att göra och den går att variera i all oändlighet. Min egen är flädergravad men för det krävs att man förberett genom att ha en påse med fläderblommor i frysen. Jag inser att inte alla har det så här kommer varianter där råvarorna är lätta att få tag på.

Grundrecept gravlax
1 kg lax med skinn (ska frysas 2 dygn innan man gravar den)
4 msk salt
4 msk socker
1-2 tsk grovmalen vitpeppar

Olika smaksättningar:
  • 1 dl grovhackad dill
  • Saft och zest av 2 lime
  • 3 msk vodka och 2 rårivna rödbetor -färgar ovansidan så laxskivorna får en vacker, röd rand längst upp
  • 3 msk vodka, 4 msk koncentrerad flädersaft och 1 dl fläderblommor

Dela laxsidan i två lika stora bitar. Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in köttsidan med saltblandningen. Fördela den "torra" smaksättaren över laxbitarna och stänk över den "blöta" smaksättaren. Lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra. Lägg i dubbla plastpåsar i press i kylskåpet och vänd på påsen morgon och kväll. Laxen är färdiggravad efter ca 2 dygn. Skrapa av täcket av smaksättare innan du skär upp för att servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar