måndag 23 december 2013

Lucka 23 -Dukat bord
Tidsåtgång 20 minuter

När jag bjuder på middag är dukningen viktigare än maten. Jag vet att det är bakvänt men jag är inte ensam. Jag har en kompis som är likadan. Julmiddagen är smidig på så sätt -menyn är given. Det ger mer tid över till att planera hur bordet ska se ut. Jag tycker dukningen ska vara låg så alla gäster kan se och prata med varandra, samtidigt som lite höjdskillnader ger liv åt dukningen. Här kommer några förslag på hur man kan duka fint snabbt.

Det som behövs förutom tallrikar, glas och bestick, är en duk, tabletter, tygservetter, röda julgranskulor, blockljus, små krukor, grankvistar, ilex, juliga band/snören, pepparkakor med hål och fästkuddar. Lägg duken på bordet och placera ut tabletterna (det är praktiskt med dem eftersom det minskar risken för spill på finaste linneduken), tallrikar, glas och bestick. Klipp små kvistar av granriset och trä genom öglan på julgranskulan. Knyt band kring blockljusen och trä i en ilexkvist. Ställ blockljusen i krukorna. Trä snöre/band genom pepparkakorna och knyt kring tygservetterna. Vill man så kan man pynta pepparkakorna med kristyr, använda som placeringskort, skriva God Jul eller bara göra en kant av prickar. Placera ut ljusen och julgranskulorna. Fäst julgranskulorna i önskat läge med hjälp av fästkuddar. Om man inte gör det tippar kulorna över och grankvisten hamnar i bordet. Lägg servetterna på tallrikarna. En extrafiness är att hälla upp snapsen på små flaskor så alla (som vill) får varsin. Snapsen på bilden är gjord av nypon.

Annat som är fint att duka med är ljusäpplen och nejlikeapelsiner eller sätta små tulpaner på lök i ett snapsglas med mossa eller stenar. Tulpanlöken kan också kläs med mossa som fästs med ett band och rosett runt tulpanens bas. Här finns en helt annan typ av juldukning från för några år sedan där man också kan få inspiration.

4 kommentarer:

 1. God Jul Karolina! Hoppas du får pusta ut och sitta vid ett dukat bord i morgon. Vilken härlig bloggkalender./Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Annika! Jodå, jag låter ena brodern stå för kvällens kalas. God Jul!

   Radera
 2. Är som du med dukning. Har använt pepparkakshjärtan med namnen glaserade på som bordsplacering.

  Vill passa på att tacka för insperationenen i år. Jag har gjort löksillen och en variant på senappssillen.Dekorerat som du med slingor under riset och gjort fotsalt att ge bort i julklapp. Är fortfarande sugen på att göra äppleringen. Kanske till nyår. ;)

  Så tack igen för ditt bidrag till en juligare jul för mig.

  God Jul på dig! ☆

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad kul att kalendern inspirerat. God Jul! <3

   Radera