måndag 2 december 2013

Lucka 2 -snabbaste pepparkakorna


Tidsåtgång 15 minuter

Pepparkakor går visserligen att köpa färdiga, men visst är det lite mysigt att baka själv? Det doftar ju så gott (och degen är allt rätt god), men det tar tid och hela köket blir mjöligt. Fast det finns genvägar. Köp en färdig deg (eller rör ihop en själv om du känner att du har mer tid). Titta på innehållsförteckningen innan du lägger degen i shoppingkorgen eller -vagnen. Står det att den innehåller palmolja? Välj ett annat märke. Palmoljeproduktionen håller på att utrota Borneos regnskogar och därmed ett stort antal unika djurarter. När du kommer hem, lägg degen i kylen. Den ska vara riktigt kall och hård när det är dags att baka.

Sätt ugnen på 225 grader C. Ta ut degen ur kylskåpet, ta fram en skärbräda och en kniv och skär tunna skivor av degen. Lägg skivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det blir ca 2 plåtar. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna på plåten så blir pepparkakorna hårda och knapriga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar