måndag 1 december 2014

Lucka 1 -Pepparkakstryffel

         
 Det är den första december och nu är den igång. Min alldeles egen bloggkalender. Årets tema är JULGODIS. Julgodiset är på sätt och vis min ingång till bak-, matlagnings- och pysselvärlden. Allt började med familjens årliga pepparkaksbak och julgodistillverkningskväll strax före Lucia. Morfar konditorn var den självklara kökschefen,effektiv och lite otålig men den som löste alla problem med misslyckade pepparkaksdegar och brist på diverse ingredienser, medan Mormor tålmodigt hjälpte oss barn. En av årets höjdpunkter. Varje år. Numera är godisfabriken på Bräckevägen öppen från slutet av november fram till jul och jag sköter hela produktionen själv. Årets första sötsak är en ny bekantskap. En pepparkakstryffel. Jag har gjort pepparkakstryffel tidigare, men har aldrig varit nöjd. Pepparkakssmaken har blivit så tung. Denna, däremot, har pepparkakan på utsidan och är gjord på mjölkchoklad, vilket gör att smakerna blir alldeles lagom starka. Det är dessutom en perfekt nybörjartryffel eftersom receptet är väldigt enkelt, nog det enklaste jag hittat.

Pepparkakstryffel från Norrmejerier (ca 30 stycken)

svårighetsgrad: lätt            tidsåtgång: 10+30 minuter

250 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör
3 tsk pepparkakskryddor
2 tsk strösocker

Först ett tips: Man kan låta smeten stelna i vadsomhelst, men jag brukar lägga ett smörpapper i en brödform. De är ofta lagom stora för en omgång tryfflar, tar inte så mycket plats och smörpappret gör att man sedan lätt kan lyfta upp den stelnade smeten inför tryffelrullandet.

Dela chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och smör. Ta kastrullen från plattan och rör i chokladen, några bitar i taget. När all choklad har smält och smeten är blank, seg och "bubblig", häll över den i formen. Ställ svalt för att stelna några timmar. Blanda sedan pepparkakskrydda och strösocker. I ursprungsreceptet stod florsocker, men jag ville ha den lite gnistriga effekten strösockerkristallerna ger. Tryffeln är dessutom tillräckligt söt ändå. Ta bitar av den stelnade smeten med en tesked, så stora som du vill att tryfflarna ska vara. Mina är ca 1,5 cm i diameter. Forma/rulla till bollar och vänd i kryddsockerblandningen. Klart!

2 kommentarer:

 1. Välsignad vare Karolinas bloggkalender! Tror att det blir mest ögongodis för min del men dagens recept kan jag tänka mig att testa. Vill nog blanda min pepparkakskrydda själv. Vad tror du om 2 teskedar kanel, 2 teskedar ingefära och 1 tesked nejlikor?/Aina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ger den blandningen goda pepparkakor så fungerar den garanterat här med.

   Radera