fredag 12 december 2014

Lucka 12 -Apotekets lakritskola mmm...


Jag har en passion. Lakritskola. Lakritskola är svårt att hitta i Sverige, iallafall den där sega typen. Vid enstaka tillfällen har jag fått tag på Walkers lakritskola, men det är sällsynt. Av den anledningen köper jag alltid en påse eller två (eller tre) när jag är i England, för där finns de i minsta matvarubutik. Fast det går att göra egen som faktiskt är snäppet bättre än Walkers kolor. Den är lite krånglig och tar tid att göra, men oj vilken smak! Lakritsstången som ingår finns på en del apotek i juletid, bl.a. Lejonet på Nygatan i Falkenberg.

Apotekets lakritskola

svårighetsgrad: medel                  tidsåtgång: 60 min (minst och då står krossandet av stängerna för 30)

2 lakritsstänger (finns på apoteket)
5 dl vispgrädde
500 g strösocker
30 g smör
5 msk ljus sirap
2 msk flytande glykos (finns på apoteket)
1 nypa salt

Krossa lakritsstängerna i en mortel. (Här kan jag säga att hjärnan vilt letat efter ett lättare och snabbare sätt för stängerna är hårda. Just nu funderar jag på att lägga stängerna i ett lakan och gå lös med hammaren.) Blanda alla ingredienserna i en vid, tjockbottnad gryta. Koka tills massan når 118°C eller klarar kulprovet. Häll i en form, ca 20x30 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt stå svalt i ca 1 dygn. Låt kakan sedan stå i rumstemperatur några timmar innan du skär kolan i bitar (storlek efter smak). Den blir lättare att skära rumstempererad. Förpacka bitarna i smörpapper, de är lätt kladdiga men ljuvligt goda. Massan kan med fördel även hällas i knäckformar.


2 kommentarer:

  1. Nu skall jag berätta en glad nyhet. Walkers lakritskola finns i lösgodissortimentet på Video mix i Varberg. Så säg till när du är i behov av leverans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gissa vad jag ska köpa nästa gång jag är i Varberg? :D

      Radera