tisdag 16 december 2014

Lucka 16 -Flädertryffel


Man måste förnya sig och jag kände för en ny tryffel med fruktig smak i år. Björnbär kanske? Eller hallon? Men då måste man göra puré av bären, och det kändes jobbigt. Så hittade jag ett recept med smaksättning av fläder. Jag vet sedan tidigare att fläder går väldigt bra ihop med mörk choklad, så jag skred till verket och smaken var fantastisk. Den blommiga smaken kom fram väldigt tydligt, samtidigt som där finns kvar en liten syrlig ton. En provsmakande kompis sa "perfekt till nyårschampagnen". Tyvärr vägrade smeten stelna tillräckligt för att få till någorlunda formfasta kulor, därav räddningen i Lucka 14. Efter lite modifiering av receptet gjorde jag det en gång till och den här gången blev jag nöjd. Förutom att flädern är förknippad med Halland så ingår även honung, lämpligtvis lokalproducerad.

Flädertryffel (ca 25 st)

svårighetsgrad: medel                           tidsåtgång: 10+20 min

250 g mörk choklad
4,5 msk vispgrädde
2,5 msk outspädd flädersaft
20 g flytande honung
50 g smör
1 vaniljstång

Hacka/dela chokladen i mindre bitar. Dela smöret i småbitar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i en tjockbottnad kastrull. Häll i vispgrädde, flädersaft och honung och låt koka upp tillsammans med vaniljstången. Ta ur vaniljstången. Rör ner chokladen och därefter smöret tills allt smält. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper och ställ svalt att stelna. Skär/klicka i lagom stora bitar och vänd i kakao innan de formas till kulor.

4 kommentarer:

 1. Denna måste jag ju absolut oxå testa. Tror du inte att det skulle funka med vit choklad oxå?

  SvaraRadera
 2. Fråga. Istället för bakplåtspapper, borde inte gladpack funka lika bra eller bättre om man låter smeten svalna i en minut eller två innan man häller den i formen? Tänker att det är lättare att klä med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, men jag brukar låta bakplåtspappret skydda skärbrädan från kladd när jag klickar/delar för att rulla tryfflarna och då är jag inte säker på att plastfolie fungerar lika bra.

   Radera