onsdag 17 december 2014

Lucka 17 -Julgodisarnas julgodis


Knäck. Blir det jul utan? Jo, det gör det förstås, men nog är det en väl förankrad del av julgottebordet. Vår knäck har alltid gjorts efter receptet i "Vår kokbok", den elfte helt omarbetade  upplagan från 1975. Alltid förresten. Sannolikt från 1975, men för mig är det nära alltid. Det var nog knäckreceptet som gjorde att jag snodde med mig mammas ex när jag flyttade hemifrån, men jag har ofta haft stor nytta av den. Där finns beskrivningar på det mesta, t.o.m. en utförlig beskrivning av hur man kokar ägg. Boken är välbläddrad och vältummad och speciellt uppslaget med knäcken är ganska grisigt. En äkta kokbok.

Några tips innan knäckkokningen börjar. Använd en stor, tjockbottnad gryta. Det kommer att korta koktiden betydligt. Använd stektermometer, en som mäter högre temperaturer än 120 grader C. Ställ upp formarna innan kokningen börjar, man hinner inte efteråt.

Knäck (ca 75 st)
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
0,75 dl mandel

Skålla, skala och hacka mandeln. Koka upp grädde, sirap och socker. Sänk temperaturen när det kokat upp ordentligt. Rör om då och då. När massan nått 125 grader C eller klarar kulprovet (vilket är samtidigt som massan mörknar något och kokar mindre vilt). Ta av värmen, rör i mandeln och häll upp i knäckformarna med hjälp av två skedar.

4 kommentarer:

 1. När jag var liten på 60-talet fanns det knäckformar i väldigt starka och glada färger. Röda, blåa, gröna och gula. Antagligen var det inte så där jättenyttigt färgämne, och dom satt alltid regält fast i knäcken så man fick suga och tugga rätt mycket på formarna för att få loss knäcken.
  Men i alla fall, jag har kvar ett urgammalt paket färgglada formar som jag fick av mormor, och på det paketet finns ovanstående recept, men där är också med skorpsmulor (1 msk) som man kan tillsätta om man vill. Jag tycker knäcken blir god med skorpsmulor, lite "fluffigare". Bara ett tips om nån skulle vilja prova det med :)
  / Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skorpsmulor är med i Vår Kokbok också, men jag har aldrig vågat testa. :) Förresten så köpte jag söta knäckformar med tomtar på, mest för att de vanliga var slut i butiken, och de fastnade också. Har inte upplevt det sedan jag var liten.

   Radera
 2. Har jag konstigt minne, men var det inte bakpulver i knäcken också?

  SvaraRadera