fredag 9 december 2016

Lucka 9: Söta saker

-Ska du inte ha något godis i kalendern i år? Nja, godis går inte riktigt in under temat "dekorationer med fokus på naturen". Med lite god vilja kan det falla under "pyssel". Men efter flera övertalningsförsök ger jag mig och bjuder på en klassisk tryffel. Tryffel är lite lyxigt och därför kan man tro att det är krångligt att göra, men det är egentligen hur enkelt som helst. Gör smeten, låt stelna, skär i bitar eller rulla till bollar. Klart! Just den här varianten är enligt grundrecept 1A och går lätt att variera efter eget tycke och smak. Receptet hittade jag på bloggen Patriks paella. Där finns fler recept på både tryfflar och annat gott ätbart.

Ljus chokladtryffel med päroncognac (ca 25 st)
200 g ljus choklad (40-60%)
1 dl vispgrädde
1-2 msk Xanté (päroncognac)
50 g smör
2 påsar hackade hasselnötter

Hacka chokladen. Dela smöret i centimeterstora kuber. Koka upp grädden och ta av från värmen. Tillsätt Xantén (eller den spritdryck du föredrar), smält chokladen under omrörning i grädden, rör i smöret, lite i taget, och häll i ett kärl ca 10x20 cm. Ställ svalt att stelna minst 4 timmar. Ta upp tryffel med sked och rulla till bollar. Plasthandskar är till stor hjälp här. Vänd bollarna i de hackade hasselnötterna. Förvara svalt.


1 kommentar:

  1. 1) Det som kan ætas ÆR naturligt (borde i alla fall vara det)
    2) Alt som kan ætas kan gøras dekorativt (smakar bættre då också, man æter ju mycket med øgonen)
    = Julkalendern borde vara proppfull av godis! :D

    1000 tack
    Marie

    SvaraRadera